Rokumentin elokuvista

Rokumentissa esitetään yli neljäkymmentä elokuvaa ympäri maailmaa. Joukossa on dokumentteja ja fiktiota erilaisista musiikki-ilmiöistä, monet ovat ensimmäistä kertaa esillä Suomessa. Elokuvat on valittu satojen vaihtoehtojen joukosta, joita kerätessämme olemme kolunneet maailmaa Livingstonen lailla, vaaroja kaihtamatta. Jotakuta mahtaa kiinnostaa millä perusteilla Rokumentin ohjelma on sellainen kuin on.

Jo varhaisessa vaiheessa päätimme, että festivaalin punaisena lankana toimii ihmisyys. Suuri osa elokuvista tulee Yhdysvalloista, maasta joka on viimeaikoina saanut osakseen valtavasti loanheittoa. Rokumentin ohjelmaryhmä ei halua puolustella Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa tai ylipäänsäkään ottaa kantaa valtoihin liittyviin kysymyksiin, me keskitymme ihmisiin. Festivaalin elokuvissa esittäytyvät persoonalliset - välillä hassut mutta usein erittäin kunnioitettavat - ihmiset. Haluamme osoittaa katsojille hyviä puolia, joita jokaisessa kulttuurissa löytyy. Yhdysvalloista esiin pääsevät hienot yhtyeet, mielenkiintoiset ilmiöt ja ennen kaikkea ne järkähtämättömät ihmiset, jotka tinkimättömällä työllään tuottavat vilpitöntä kulttuuria. Maan musiikkityylejä esitellään no-wave punkista (Kill Your Idols), bluesiin (You'll See me Laughin') ja rokkabillystä (Sweet Lady with a Nasty Voice) hiphopiin (5 Sides of a Coin) ja tietty heviin (Get Thrashed). Ilmiöistä ilahduttavimmat ovat Elvis-imitaattorit (Heart of the King) ja kristityt indierokkarit (Danielson: A Family Movie). Tinkimättömyyttä edustavat country-kaupunkien kuvaukset (High and Dry, Far off Town). Osansa saa myös maan musiikkiteollisuus, elokuvassa Before the Music Dies. Myös kaksi festivaalin ohjaajavieraista tulee Yhdysvalloista, joten maan kulttuuri päässee festivaaleilla riittävästi esille. Kulttuuri, jota Hollywood ei meille tyrkytä.

Jotta emme suuntautuisi liikaa länteen, päätimme esitellä myös itää. Venäjä on itseoikeutetusti esillä Rokumentissa, onhan Joensuusta suunnilleen sama matka Pietariin kuin Helsinkiin. Venäjälle mennään elokuvissa Pietarin Musta Koira ja Cleaning Up!. Vielä syvempään itään matkaa Sounds Like Suomi, joka kertoo suomalaisista elektromuusikoista Kiinassa. Venäläisestä rockmusiikista voi oppia myös Munnen Timon kertomana. Kannattaa kuunnella, maan todelliset luonnonaarteet eivät välttämättä piile öljyssä.

Erityisen ylpeitä olemme loistavista fiktioelokuvista, jotka saamme Rokumentissa esittää. Festivaalin avajaiselokuvana esitetään Anton Corbijnin Control, yksi aikamme suurista musiikkielokuvista. Yhtäläinen ylpeyden aihe on festivaalin päättävä Dylan-kuvaus I'm Not There, joka esitetään Rokumentissa ensimmäistä kertaa Suomessa. Erittäin kiinnostavia ensiesityksiä ovat myös jamaikalainen roadmovie Roots Time, sekä Kuuban Oscar-ehdokas El Benny. Vau.

Ulkomaiset ohjaajavieraamme saapuvat Saksasta ja Yhdysvalloista ja tuovat tullessaan parhaimmat tuotoksensa. Peter Sempelin Dandy on taatusti vaativin festivaalin kattauksessa, siinä missä Lemmy viihdyttää. Michael Gramaglian ja Gandulf Hennigin elämänkertadokumentit ovat perinteisempiä, mutta eivät taatusti heikompia. End of the Century on palkittu Grammy-ehdokkuudella ja Fallen Angelia on kehuttu pitkin maailmaa.

Fanius on mielenkiintoinen ilmiö musiikissa. Halusimme tarttua tähän, sillä parhaimmillaan kiihkeä ihailu tuottaa mitä mielenkiintoisimpia kertomuksia ja jopa uusia arvostettavia kulttuurituotteita. Tämän voi todeta elokuvissa On tour with Einstürzende.com, Stories from the Road, Heart of the King, Heavy Metal ja Antti.

Kansainvälisen ohjelman ohella myös suomalainen musiikki ja elokuva on, totta kai, huomioitu Rokumentissa. Tuoretta parhautta edustavat Rento Elämä, Punklandia, Family meeting... Piru, niitähän on vaikka millä mitalla, kyllä täällä osataan. On äärimmäisen hienoa, että kotimaassamme tehdään korkeatasoista musiikkielokuvaa, joka ei kalpene kansainvälisen kärjen rinnalla. Toivottavasti Rokumentin ohjelmisto kannustaa yhä uusia ohjaajia kokeilemaan musiikin ja elokuvan yhdistämistä, kenties tavoilla joita kukaan ei vielä ole ajattelut. Tehkää niin, kokeilkaa ja onnistukaa. Kyllä myö sit ne esitetään.