Control

Anton Corbijn:
Control (UK / USA, 2007)
121 min - 35mm - English. Suomenkielinen tekstitys.
Tuotanto: Becker Films International
K-13

Edinburg, Cannes, Melbourne, Rakkautta ja Anarkiaa... Control niittää satoa elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa. Anton Corbijnin esikoisohjaus on vaarassa nousta 2000-luvun suurimmaksi musiikkielokuvaksi, ja kriitikot ovatkin yksimielisesti julistaneet Controlin klassikoksi. Rohkeimmat ovat puhuneet arvioissaan Tarkovskin paluusta post-punkin tematiikassa, mutta tämä lienee syytä ohittaa ylimääräisen innostuksen puuskan aiheuttamana liioitteluna. Yhtä kaikki Control herättää huomiota ja kerää ylistäviä arvioita. Mistä kohu sitten johtuu?

Control kertoo Joy Division -yhtyeen laulajan, Ian Curtisin tarinan. 1970-luvulla Manchesterissa perustettua yhtyettä pidetään goottirockin ja post-punkin edelläkävijöinä ja yhtyeen riipaiseva Love Will Tear Us Apart on äänestetty usein vaikuttavimmaksi rakkauslauluksi kautta aikojen. Yhtyeen keulakuvaa Ian Curtisia voi pitää kärsivän rocktähden arkkityyppinä. Epilepsiaa sairastava Curtis pelkäsi esiintymistä, kirjoitti kärsiviä lauluja ja hirttäytyi 23-vuotiaana epätoivoisen avioliiton rikkouduttua, juuri ennen yhtyeen ensimmäistä Yhdysvaltojen kiertuetta. Control pohjautuu Curtisin vaimon kirjoittamaan kirjaan. Pääosaa esittävä Sam Riley on kehuttu pystyyn roolisuorituksestaan. Control on elokuva matkasta ihmismielen pimeyteen; pelkoon, paranoiaan, sairauteen ja ahdistukseen.

Ohjaaja Anton Corbjin on tunnettu ennen kaikkea valokuvistaan ja musiikkivideoistaan. Tunnistettavasta, kontrastisesta tyylistään kuulu Corbjin on toiminut usean maailmantähden hovikuvaajana ja hän ohjannut videoita mm. Nirvanalle, Depenche Modelle, U2:lle ja Nick Cavelle. Ohjaajan tausta käy ilmi mustavalkoisen elokuvan huimaavasta visuaalisuudesta. Control on kuin hurjan intensiteetin omaava, elävä valokuvanäyttely.

Control esitetään Rokumentin avajaisnäytöksenä viikkoa ennen elokuvan ensi-iltaa.


Anton Corbijn

Anton Corbijn on hollantilainen valokuvaaja, joka on tunnettu myös lukuisista musiikkivideoohjauksistaan. Hän on ohjannut mm. Nirvanan ja Depeche Moden videoita. Rokumentissa nähtävä Control on Corbijn ensimmäinen täyspitkä elokuva.

 

 Takaisin ohjelmasivulle