I'm Not There

Todd Haynes:
I'm Not There (USA / Saksa, 2007)
135 min - 35mm - English. Suomenkielinen tekstitys.
Tuotanto: Killer Films
Levittäjä: Scanbox Entertainment

Bob Dylania enempää hehkutusta, arvostusta, legendaarisuutta ja palvontaa ei liene saanut osakseen monikaan muu lauluntekijä. Robert Allen Zimmerman aloitti folklaulajana josta tuli monien käänteiden kautta amerikkalainen ikoni ja suoranainen profeetta monille sukupolville. Todd Haynesin tuore elämäkertaelokuva I'm Not There kertoo Dylanin tarinan vähintäänkin sen vaatimalla mielenkiintoisuuskertoimella: Dylanin eri aikakausia ja eri persoonia esittää kuusi näyttelijää (Marcus Carl Franklin, Ben Whishaw, Heath Ledger, Christian Bale, Richard Gere ja Cate Blanchett), jotka esittelevät taiteilijan monia puolia ja identiteettejä runoilijasta vakaan kristityn kautta kärsivään marttyyriin. Dylanin elämän hämmentävää matkaa valaistaan niin yksityiselämän kuin hänen "virallisen roolinsakin" kautta, jolloin tämän lähes tarunomaisen hahmon luonne ja teot avautuvat ainutlaatuisella tavalla.

I'm Not There on kunnianhimoisin tehdyistä Dylan-kuvauksista. Haynes kuljettaa tarinaa samalla kryptisyydellä millä Dylan kirjoittaa laulunsa ja rakentaa julkisuuskuvaansa. Elokuvan soudtrackilla nykypäivän kiinnostavimmat yhtyeet Calexicosta Sonic Youthiin esittävät versioita Dylanin lauluista. Näyttelijöistä erityisesti Venetsian elokuvafestivaaleilla roolistaan palkittu Cate Blanchett nousee esiin vakuuttavasta joukosta. Värikäs ja palkittu I'm Not There esitetään Rokumentin päättäjäisnäytöksenä ensimmäistä kertaa Suomessa. Teatteriensi-iltansa elokuva saa joulukuussa. Tätä tilaisuutta ei kannata jättää väliin, olit sitten aktiivinen dylanisti tai muuten vain kiinnostavan elokuvan ja musiikin ystävä. Toisin sanoen: tule katsomaan, jotta tiedät mistä puhutaan.


Todd Haynes

Velvet Goldminestä tuttu Todd Haynes on lapsesta saakka ollut kiinnostunut taiteesta sekä amatöörielokuvista. Innostus alaan ajoi Haynesin opiskelemaan semiotiikka ja taidetta. Valmistumisensa jälkeen hän teki ensimmäisen lyhytelokuvansa Superstar, jonka jälkeen elokuvat veivät mukanaan. Virtaa ei ole voinut katkaista mikään. Haynesin tuotoksia ovat mm. Poison, Safe, ja uusin I'm Not There.

 

 Takaisin ohjelmasivulle