Kill Your Idols

Scott Crary
Kill Your Idols (USA, 2004)
75 min - Beta - English. Ei suomenkielistä tekstitystä.
Tuotanto: Hunger Artist Productions

Scott Craryn ohjaama dokumentti Kill Your Idols on kokonaisvaltainen katsaus New Yorkin undergroundiin ja post-punkin syntyyn. Dokumentti kertoo 1970-80 -luvun vaihteen punkkiin kyllästyneiden no wave -pioneerien (Suicide, Teenage Jesus, The Jerks, The Theoretical Girls ja DNA) energisestä alkuräjähdyksestä sekä tyylisuunnan noususta 2000-luvulla. No wave oli turhautuneiden punk-rokkareiden yritys saavuttaa konsepti, joka erottuu rikkonaisuudellaan ja omaperäisyydellään perinteisestä musiikkimaailmasta. Tyylille oli tyypillistä pyrkimys uutuuteen, taidemaailman estetiikan yhdistäminen atonaaliseen noiseen ja rytmikkääseen punkkiin, piittaamattomuus melodisuudesta ja taipumus nihilistisiin lyriikoihin. Lyhyeksi jäänyt liike vaikutti myöhemmin Sonic Youthin ja Yeah Yeah Yeahsin kaltaisiin edelläkävijöihin.

Scott Craryn dokumentti noudattaa no waven estetiikka hyppien ajassa ja muodossa. Elokuvassa haastatellaan useita tyylin luojia ja nykyisiä vaikuttajia kuten Martin Reviä, Thuston Moorea, Jim Sclavunosia, Yeah Yeah Yeahsia, Gogol Bordelloa ja Lydia Lunchia.

Elokuva esitetään ensimmäistä kertaa Suomessa.


Scott Crary

Ohjaaja Scott Crary on syntyi Oahun saarella. Hän oppi marssimaan ennen kuin oppi tanssimaan. Hän piteli kädessään asetta ennen tytön kättä. Nyt hän elää tiivistä elämää Manhattanilla, missä hän keskittyy kirjoittamiseen ja elävään kuvaan. Monitaituri Crary on ohjannut, tuottanut, kuvannut ja editoinut Rokumentissa nähtävän dokumentin Kill Your Idols.

 Takaisin ohjelmasivulle