Antti

Jari Ruotsalainen ja Jaakko Kilpiäinen:
Antti (Suomi, 2007)
30 min - Finnish.

Ohjaajat paikalla näytöksessä.

Antti on humoristinen ja elämänmyönteinen dokumentaatio Lapinlahden Nerohvirralla asuvasta Nerohvirran Oraakkeliksikin kutsutusta luomuviljelijästä, Antti Hämäläisestä, 51. Dokumenttielokuva on koostettu kolmen vuoden aikana kuvatusta materiaalista pitkälti Luonteri Surfin ja Ne Luupojat Surfin kappaleiden "Antti", "Peruskallio" ja "Nerohvirran Oraakkeli" tunnelmia mukaillen. Kyseessä ei suinkaan ole soundtrack, vaan kertomus siitä mitä on tapahtunut kun Ramones vuonna 1977 ensimmäisellä albumillaan selkiinnytti Antin maailmankatsomuksen.

"Maailmankaikkeutta kun selitellään niin huomataan lopulta, että se on jotakuinnii yhtä yksinkertainen asia kuin Ramonesin mussiikki. Yksinkertainen niin kuin kaikki muutkin asiat maailmassa, niistä vain yritetään tehdä monimutkaisia."

Seuraava Antin elämää suuremmin mullistanut levy oli Luonteri Surfin "Kato" -levy vuodelta 1988. Kun luomuviljeliä Kalle Grotenfeltin johtaman Luonteri Surfin ensimmäinen levy vuonna 1988 ilmestyi, toimi Hämäläinen levyarvostelijana.

"Minä aattelin, että perketti vieköön, jos nuokii ajattelloo nuin järkevästi ja tekköövät mussiikkisa nuin asialliselta pohjalta, nii eihän ne nyt voi muutenkaan ihan tyhmiä olla. Ja jos ovat vielä luomuviljelijöiksi herenneet, niin kai sitä minäkin sitten voin ruveta."

Rockmusiikilla on Antin elämässä varsin vahva ote. Antti kuvaa kunnon rock-keikkaa "liki täydelliseksi puhdistautumisriitiksi".

Niin. Mitä tuohon voi enää lisätä? Katsokaa ja miettikää itse ja antakaa nuotion palaa läpi yön. Se tuli ei polta, se lämmittää.

 


Jari Ruotsalainen ja Jaakko Kilpiäinen

Jari Ruotsalainen on Lapinlahdella syntynyt ja nuoruutensa viettänyt, sittemmin joensuulaistunut kulttuurintutkija. Ruotsalainen on tutkinut suomalaista tatuointikulttuuria ja kirjoittanut aiheesta kirjan. Rokumentissa Ruotsalaiselta nähdään "Nerohvirran oraakkelista" kertova Antti-dokumentti. Jaakko Kilpiäisen ohjauksia ovat muun muassa Sami Parkkisen kanssa tehdyt Rai, Rai! ja Ulapalla. Dokumenttien ohella hän on ohjannut musiikkivideoita.

 

 Takaisin ohjelmasivulle