Punklandia

Ari Matikainen ja Markku Heikkinen:
Punklandia (Suomi, 2007)
Tuotanto: YLE Teema / Kino Kombinat Oy

Ohjaaja paikalla näytöksessä.

Tänä vuonna vietetään 30-vuotisjuhlaa Punk-ilmiön rantautumisesta Suomeen. Punkkin kiteytyi suomalaisten nuorten apatia. Turhautuminen vallitsevaan yhteiskuntaan sai äänen ja sanat 70-80 lukujen taitteessa. Punk-musiikin myötä potkaistiin liikkeelle uusi aikakausi, jossa puututtiin politiikkaan, poliisin toimintaan, keskikaljan puuttumiseen kioskeista ja muihin nuoria askarruttaneisiin asioihin silloisessa yhteiskunnassa. Punkkareita tuijotettiin, koska he saattoivat pitää pulttitakkia ja piikkitukkaa. He ärsyttivät aikuisväestöä ja tekivät mitä halusivat. Ja paljon alkoikin tapahtua, pienlehtiä, elävänmusiikin yhdistyksiä, klubeja, bändejä, bändejä, bändejä. Aikakauden motto olikin DIY eli Do It Yourself, joka mahdollisti kaikki tekemään itse mitä halusivat. Punk tempaisi mukaansa koko Suomen ja bändejä perustettiin Hangosta Petsamoon.

Punk-ilmiönä sai Suomessa maailman mittakaavassa persoonallisen ja ainutlaatuisen muodon, tästä ja muista edellämainistuista asioista lisää Punklandiassa! Mukana muiden muassa:

Pelle Miljoona, Epe Kronholm, Veltto Virtanen, Tumppi Varonen, Maukka Perusjätkä, Riikka Söyring, Miettinen ja paljon muita!

Rokumentti -festivaalilla esimaistiaisia tammikuussa 2008 Yle Teemalla alkavasta 6-osaisesta Punklandia -sarjasta.

Käy jättämässä oma punk-muistosi tai muistele vaan punkin 30-vuotista historiaa Punklandia-sivustolla.

 


 

Ari Matikainen ja Markku Heikkinen

Vuonna 1966 syntynyt Markku Heikkinen on ohjannut urallaan useita dokumentteja. Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellut Heikkinen on työskennellyt YLE:n palveluksessa radio- ja tv-toimittajana vuodesta 1986. Ennen elokuvaopintoja hän opiskeli sosiologiaa Tampereen yliopistossa. Ari Matikainen on tunnettu mm. Yhden tähden hotellin ohjaajana.

 Takaisin ohjelmasivulle