No One Knows About Persian Cats

Bahman Ghobadi:
No One Knows About Persian Cats (Iran, 2009)
101 min. - persia - englanninkieliset tekstitykset
K-13

Bahmam Ghobadin valtavan festivaalisuosion kerännyttä No One Knows About Persian Cats €“elokuvaa ei pitäisi olla olemassa. Elokuvan aihe ja koko tuotannon kuvaaminen kiellettiin Teherenissa ankarasti. Ghobadi kuvasi elokuvansa salaa, piilossa Iranin viranomaisilta, tarinankertomisen pakosta. Ehkä juuri siksi elokuvan kuvitteellinen maailma on niin autenttinen ja lataus voimakas. Ja ehkä juuri siksi Lähi-Idästä tulevat tämän hetken vaikuttavimmat elokuvat. Nämä tarinat on pakko kertoa.

No One Knows About Persian Cats on mielenkiintoinen sekoitus fiktiota ja dokumenttia. Ashkan ja Negar ovat nuoria iranilaisia, jotka vankilasta vapauduttuaan päättävät perustaa bändin. Iranissa aloittelevat muusikot joutuvat kamppailemaan astetta kovempia esteitä vastaan kuin länsimaissa. Nuoret joutuvat kovan valinnan eteen, maastapako vaiko vankila. Ashkanin ja Negarin tarina on kuvitteellinen, elokuvan maailma puolestaan karuudessaan turhankin todellinen. Näyttelijöiksi valittiin oikeita iranilaisia muusikoita, joiden kokemusten pohjalta myös tarinaa kehiteltiin eteenpäin. Kaikki elokuvassa esiintyvät bändit ovat viranomaisilta piilottelevia underground-bändejä. Siksi jo musiikkikohtaukset tekevät elokuvasta näkemisen arvoisen.

No One Knows About Persian Cats on voimakas kuvaus hiljaisesta kapinasta sensuuria vastaan. Katsojan tunnetila vaihtelee toiveikkuudesta turhautuneisuuteen. Elokuva viihdyttää, naurattaa ja pitää otteessaan. Dokumentaarinen ote kuitenkin muistuttaa kipeästi siitä, että tarinan kulissit ovat todelliset.

Bahman Ghodabi syntyi vuonna 1969 Banehissa, kurdialueella lähellä Iranin ja Irakin rajaa. Hän opiskeli elokuvaohjausta ja valmistuttuaan kunnostautui aluksi lyhytelokuvien parissa. Ghobadin Life in Frog -elokuvaa pidetään usein jopa Iranin kuuluisimpana lyhytelokuvana kautta aikojen.

Vuonna 2000 Ghobadi perusti tuotantoyhtiön nimeltään Mij Film tuottaakseen elokuvia Iranin etnisistä ryhmistä. Pitkästä esikoiselokuvasta Time For Drunken Horses (2000) tuli Iranin historian ensimmäinen kurdielokuva. Time For Drunken Horses toi Ghodabille myös palkinnon Cannesin elokuvafestivaaleilla. No One Knows About Persian Cats on Ghodabin viides pitkä elokuva.Katso myös:

» Gaspar No©: Enter the Void
» Fatih Akin: Soul Kitchen
» Matt Wolf: Wild Combination: A Portrait of Arthur Russell
» Gaspar No©: Enter the Void
» Fatih Akin: Soul Kitchen
» Matt Wolf: Wild Combination: A Portrait of Arthur Russell


« takaisin

No One Knows About Persian Cats

No One Knows About Persian Cats

To 18.11.2010 17:30 Tapio 4
La 20.11.2010 21:45 Tapio 3