Soul Kitchen

Fatih Akin:
Soul Kitchen (Saksa, 2009)
102 min. - saksa, kreikka - suomenkielinen tekstitys
Levittäjä: Future Film
K-13

Fatih Akin teki sen taas. Soul Kitchenin tarina valloittaa. Saksankreikkalainen Zinos pitää Hampurissa rähjäistä ravintolaa nimeltä Soul Kitchen. Ravintolabisnes kangertelee eikä rakkausrintamalla suju yhtään sen paremmin. Kun Zinosin tyttöystävä Nadine muuttaa työn perässä Shanghaihin, on Zinos on valmis myymään ravintolan ja häipymään Kaukoitään tyttönsä perässä. Vankilasta vapautunut tihutöihin taipuvainen velipoika Illias kuitenkin ilmestyy ravintolaan kinuamaan itselleen työpaikkaa ja saa pestin Soul Kitchenin in-house-DJ:nä. Veitsenheittoa harrastava uusi kokki puolestaan loihtii asiakkaille lemmenrohdoilla maustettuja gourmet-herkkuja.

Soul Kitchenistä tulee kirjaimellisesti kaupungin kuumin menomesta, mutta Zinosilla on uusia ongelmia ratkaistavinaan: mitä tehdä Shanghaissa majailevan tyttöystävän suhteen ja mitä vastata lipevän liikemiehen varsin avokätisiin ostotarjouksiin.

Tarinan aineksista olisi ollut helppoa rakentaa romanttinen Hollywood-kermakakku, mutta lopputulos on jotain paljon kiinnostavampaa. Palkittu ja ylistetty Soul Kitchen on yhtäaikaa hulvaton sekoboltsikomedia, lämpimän romanttinen draama ja syvällinen kuvaus perhesuhteista. Valloittavan hyväntuulinen elokuva onnistuu tavoittamaan mestarillisesti ihmissuhdekarikoiden raastavan tunnelman tavalla, jonka vain Fatih Akin osaa. Ravintolassa taustalla soiva musiikki ja Hampurin nuhjuisemmat maisemat viimeistelevät särmikkään tyylin. Katsoja todella oppii jotain ihmisyydestä, elämästä ja rakkaudestakin. Soul Kitchen iskee syvemmälle kuin japanilainen keittiöveitsi!

Fatih Akin syntyi Hampurissa vuonna 1973 turkkilaiseen perheeseen. Kahdesta identiteetista kumpuava hämmennys, idän ja lännen vuorovaikutus sekä kulttuurien yhteentörmäykset ovat olleet tärkeitä teemoja Akinin elokuvissa. Saksassa Akinista on tullut eräänlainen turkkilaisen vähemmistön ääni.

Akın aloitti elokuvauransa 90-luvun puolivälissä lyhytelokuvien parissa. Sittemmin hän on ohjannut lukuisia pitkiä elokuvia ja toiminut usein myös elokuviensa käsikirjoittajana ja tuottajana. Neljäs pitkä elokuva Suoraan seinään (2004) oli Akinin läpimurto ja toi hänelle useita palkintoja merkittävillä Eurooppalaisilla elokuvafestivaaleilla.Katso myös:

» Radu Mihaileanu: Konsertti
» Bahman Ghobadi: No One Knows About Persian Cats
» Sam Taylor-Wood: Nowhere Boy
» Radu Mihaileanu: Konsertti
» Bahman Ghobadi: No One Knows About Persian Cats
» Sam Taylor-Wood: Nowhere Boy


« takaisin

Soul Kitchen

Soul Kitchen

Ke 17.11.2010 21:00 Tapio 4
La 20.11.2010 16:20 Tapio 2