Timanttikoirien vuosi 1984

Petri Hakkarainen:
Timanttikoirien vuosi 1984 (Suomi, 2010)
75 min. - suomi, englanti - englanninkieliset tekstitykset
K-15

Timanttikoirien vuosi 1984 valaisee 80-luvun Helsingin synkeän kaunista alakulttuuria, joka synnytti himon kauneuteen. Tapahtumapaikkana toimivat syntiset rockklubit Einstein € Go-Go ja Bela Lugosi, joihin alakulttuuri kokoontui näyttäytymään ja ennen kaikkea erottautumaan joukosta. Dokumentissa ohjaaja Petri Hakkarainen (Pete Europa) valottaa aikaa, jolloin Helsinki ja sen mukana koko Suomi siirtyi Kekkosen valtakauden tunkkaisesta todellisuudesta meikkaavien miesten ja koristeellisten naisten hallitsemaan vapaaseen maailmaan. Radikaalia itsenäisyyttä korostavana aikana alkoivat uudet katutason ilmiöt valloittaa yhteiskuntaa: pienlehdet, uusi radiotoiminta, mustahuulet, sukupuoletonta kauneutta palvovat yön eläjät ja riippumaton muoti korostivat ihmisen äärimmäistä individualismia.

Hetken ajan Helsinki oli kuin Berliini sotien välillä: täynnä ideoita, erilaisten ihmisryhmien kohtaamisia, energiaa ja yökausien bileitä kylmän sodan ja George Orwellin 1984-teoksen kuvaileman uhan leijuessa yhä taka-alalla. Synkät, syvät sävyt, vaarallinen musiikki, vampyyrit ja yön olennot edustivat uuden ihmisen maailmaa: uutta romantiikkaa, uutta visiota. Tästä liikkestä kumpuaa myös goottilaisuus, joka on tänäkin päivänä näkyvä ilmiö. Timanttikoirien vuosi 1984 paljastaa tärkeän osan Suomen alakulttuuriin historiasta, jota ei ole aiemmin elokuvassa esitetty.

Petri Hakkarainen, taiteilijanimeltään Pete Europa, oli 1980-luvulla Helsingin underground-yhteisön keulahahmoja, hän toimi DJ:nä ja klubiorganisaattorina. Hakkarainen on valmistunut elokuvaohjaajaksi TaiK:sta ja toimii ohjaajana ja käsikirjoittajana, sekä Sahaja-jooga opettajana. Hänen töitään ovat mm. Kalevala €“ Väinämöisen Uusi Laulu, Halosen harharetket, Kultajukka, Riders and backsliders. Vuoteen 1985 asti hän vaikutti myös The Pin Ups -yhtyeessä laulajana ja sanoittajana.Katso myös:

» Saku Pollari: Sielunpelastajat
» C©dric Dupire, Gaspard Kuentz: We Don't Care About Music Anyway
» Matt Wolf: Wild Combination: A Portrait of Arthur Russell
» Saku Pollari: Sielunpelastajat
» C©dric Dupire, Gaspard Kuentz: We Don't Care About Music Anyway
» Matt Wolf: Wild Combination: A Portrait of Arthur Russell


« takaisin

Timanttikoirien vuosi 1984

Timanttikoirien vuosi 1984

To 18.11.2010 19:30 Tapio 4
Pe 19.11.2010 16:45 Tapio 3