Piukat paikat

Billy Wilder:
Piukat paikat (USA, 1959)
120 min. - englanti - suomenkielinen tekstitys

Billy Wilderin ohjaama, Marilyn Monroen, Jack Lemmonin ja Tony Curtisin tähdittämä Piukat Paikat ei todellakaan kummempia esittelyjä kaipaa – niin vahvasti elokuva on osa kollektiivista tajuntaamme. Jos jollekin elokuvan lähtöasetelma on kuitenkin jäänyt epäselväksi, niin Tonyn ja Jackin esittämät herrat ovat silminnäkijöinä 1920-luvun Chicagossa sattuvalle mafiamurhalle. Luonnollisesti parivaljakko pukeutuu naisiksi ja lähtee naisorkesterin matkassa Floridaan pakoon mafioosoja. Kun tähän lisätään yhtyeen hemaiseva solisti (Marilyn Monroe), niin soppa on valmis hämmennettäväksi.

Marilyn on Piukoissa paikoissa hehkeimmillään ja elokuva on hänen uransa ehdoton huippukohta. Silti yllättäen shown varastavat ristiinpukeutuvat Lemmon ja Curtis. Tämä ei missään nimessä tarkoita sitä etteikö Marilynkin roolissaan vakuuttaisi ja hänen elokuvassa esittämä I Wanna Be Loved By You olisi juuri sitä populaarikulttuurin ikonista aineistoa, jonka varaan Monroen legendan on rakentunut.

Piukat Paikat on klassikko isolla K:lla. Elokuva on valittu moneen otteeseen maailman hauskimmaksi elokuvaksi. Ja vaikka asiaa käsitellään huumorin siivittämänä, niin harvassa valtavirran elokuvassa on käsitelty sukupuoli-identiteettejä yhtä vapautuneesti kuin Piukoissa paikoissa. Jokainen voi esimerkiksi tehdä omat tulkintansa elokuvan varsin monimerkityksisestä lopusta. Piukat Paikat tuntuu varsin tuoreelta yhä 50 vuotta ilmestymisestään. Rokumentin sunnuntain klassikkoesitys tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä elokuva valkokankaalla.



Katso myös:

» Mathieu Amalric: Kiertue
» Sylvain Chomet: Illusionisti
» Joann Sfar: Gainsbourg - tarina legendasta
» Mathieu Amalric: Kiertue
» Sylvain Chomet: Illusionisti
» Joann Sfar: Gainsbourg - tarina legendasta


« takaisin

Piukat paikat

Piukat paikat

Su 20.11.2011 13:15 Tapio 4