Gainsbourg - tarina legendasta

Joann Sfar:
Gainsbourg - tarina legendasta (Ranska, 2010)
135 min. - Ranska, Englanti, Venäjä - Suomenkielinen tekstitys
K-11

Tarina legendasta – voisiko ranskalaisesta Serge Gainsbourgista kertovaa elokuvaa nimetä paremmin? Gainsbourg on todellinen musiikkimaailman legenda ja hänestä kertova elämäkertaelokuva on ehdottomasti parhaita koskaan tehtyjä musiikkielokuvia. Serge Gainsbourg ei välttämättä ole Ranskan ulkopuolella suuren yleisön tuntema hahmo, mutta sen ei tulisi estää ketään näkemästä Joann Sfarin elokuvaa. Jotain tarinan ja Gainsbourgin suuruudesta kertoo se, että kotimaassaan ilmestyessään Vie héroïque kilpaili tasaväkisesti katsojista Avatarin kanssa.

Ranskalaiset rakastavat Serge Gainsbourgia, tai ainakin he, jotka eivät vihaa miestä syvästi. Gainsbourg on kuin karikatyyri ranskalaisesta taiteilijasta. Hänen hahmossaan yhdistyvät rakkaus nuoriin ja kauniisiin naisiin (Gainsbourg valloitti muun muassa Brigitte Bardotin ja Jane Birkinin sydämet), mieltymys alkoholiin ja tupakkaan sekä hulluutta lähentelevä hävytön itsevarmuus, jonka vallassa hän kirjoitti Lemon Incestin ja Nazi Rockin kaltaiset, yhäkin vihaa ja ihailua herättävät laulut. Gainsbourgin taide on täynnä provokaatioita ja hänen elämäntarinansa kulkee sensaatiosta toiseen. Kuitenkin kyse on miehestä, joka on tehnyt erään maailman intohimoisimmista ja kauneimmista rakkauslauluista Je t’aime... moi non plus.

Sarjakuvataiteilijana tunnettu Joann Sfar onnistuu esikoisohjauksessaan erinomaisesti. Tarina legendasta on visuaalisesti näyttävä teos, mutta sen tenho ei perustu pelkästään komeisiin kuviin. Pääosaa esittävä, ennestään melko tuntematon Eric Elmosnino suorastaan loistaa Gainsbourgin roolissa ja alun hämmennyksen laannuttua Sfarin tarinankuljetuksessa käyttämät kikat toimivat erinomaisesti. Mikäli et tunne Serge Gainsbourgia entuudestaan, katso tämä elokuva. Jos taas tiedät kenestä on kyse, olet paikalla käskemättäkin.

» www.gainsbourgaheroiclife.com



Katso myös:

» Mathieu Amalric: Kiertue
» Sylvain Chomet: Illusionisti
» Martin Scorsese: George Harrison: Living in the Material World
» Mathieu Amalric: Kiertue
» Sylvain Chomet: Illusionisti
» Martin Scorsese: George Harrison: Living in the Material World


« takaisin

Gainsbourg - tarina legendasta

Gainsbourg - tarina legendasta

Su 20.11.2011 18:30 Tapio 2