Scratch

Doug Pray:
Scratch (USA, 2001)
92 min. - englanti

Scratch on yleisesti julistettu parhaaksi ja perinpohjaisimmaksi koskaan tehdyksi DJ-dokumentiksi. Elokuva matkustaa 1970-luvun Bronxin kaduilta vuosituhannen vaihteeseen marssittaen valkokankaalle melkoisen tähtikaartin alan vikkeläsormisimpia nimiä. Technicsin levareiden valituksen ohella ääneen pääsevät muun muassa Beastie Boysin Mix Master Mike, Afrika Bambaataa, DJ Shadow, Cut Chemist, DJ Q-Bert, X-Ecutioners ja monet muut.

Hämmästyttävien keikkataltiointien ohella Scratch välittää kiehtovan tarkkaa ajankuvaa hiphop-kulttuurin alkurytmeistä jatkuen aikaan, jolloin DJ ei enää ollut vain osa yhtyettä vaan yhtye itse. Scratch on musiikkielokuvan ja hiphopin ajaton klassikko, joka kuuluu jokaisen itseään kunnioittavan musiikkifanin yleissivistykseen.

Kun DJ Shadow pohtii levykaupan kellariin hylättyjen vinyylikasojen keskellä, mitä näille kaikille unohtuneille artisteille tapahtui, ollaan perimmäisten kysymysten äärellä. Sillä ennen kaikkea Scratch on ylistys levykauppojen homeisille kellareille, vinyylilevylle ja taitavien levynpyörittäjien loppumattomalle tarmolle luoda näiltä mustilta kiekoilta uskomattomia rytmejä ja äänimaailmoja.

Vain muutamassa vuodessa DJ-kulttuuri on kokenut melkoisen mullistuksen levynpyörityksen muututtua digitaalisten tallennusvälineiden myötä läppäreiltä soitetuiksi rytmeiksi. Tämän päivän näkökulmasta katsottuna vuonna 2001 valmistunut Scratch onkin ajankuva alakulttuurista, joka on katoamassa nopeammin kuin kukaan osasi ennustaa. Elokuvan aikana katsoja tulee miettineeksi, katoaako fyysisten levyjen poistumisen myötä myös musiikkikulttuurista jotain korvaamatonta.

» dougpray.com



Katso myös:

» Tony Silver: Style Wars & Style Wars :ReVisited
» Piers Sanderson: High On Hope
» Banksy: Exit Through the Gift Shop
» Tony Silver: Style Wars & Style Wars :ReVisited
» Piers Sanderson: High On Hope
» Banksy: Exit Through the Gift Shop


« takaisin

Scratch

Scratch

La 19.11.2011 20:00 Tapio 3