Exit Through the Gift Shop

Banksy:
Exit Through the Gift Shop (USA, UK, 2010)
87 min. - englanti
K-11

Exit Through the Gift Shop on nerokas elokuva. Viime vuoden kehutuin ja kohutuin dokumenttielokuva sai ensi-iltansa vuonna 2010 Sundancen elokuvafestivaaleilla, mutta elokuvaa ympäröivä kiehunta alkoi jo reilusti aiemmin. Salaperäisen elokuvan maailmanvalloitusta varjostivat alusta alkaen epämääräiset huhut ja tiedonpalaset. Kaikesta epämääräisyydestä huolimatta Exit Through the Gift Shopille myönnettiin Oscar-ehdokkuus vuoden 2011 gaalassa.

Exit Through the Gift Shopin on ohjannut aikamme mystisin taiteilija Banksy, jonka todellinen henkilöllisyys pysyy yhäkin salattuna. Bansky tunnetaan graffiti-artistina, poliittisena aktivistina ja taidemaalarina. Hänen teoksistaan on muodostunut 2000-luvun katutaiteen ikoneja, joita tullaan ihailemaan julkisille paikoille sekä taiteen eliitin ylläpitämiin gallerioihin. Exit Through the Gift Shop on Banksyn ensimmäinen ohjaus, joka on yhtä kiistanalainen kuin hänen taiteensa. Elokuva kertoo Los Angelesissa asuvasta ranskalaismiehestä Thierry Guettasta, joka kuvaa ympäristöään pakkomielteisesti. Guetta innostuu katutaiteesta sekä Banksysta ja päättää ryhtyä taiteilijaksi. Banksy ja Guetta tapaavat ja useiden käänteiden jälkeen Guetta panee pystyyn oman taidenäyttelynsä käyttäen nimeä Mr. Brainwash. Maailma on valmis mullistumaan.

Exit Through the Gift Shop leikittelee suvereenisti taidemaailman ja median kustannuksella. Tarinan aitous on herättänyt keskustelua ja närkästystä – onko Mr. Brainwashia olemassakaan, mikä on Banksyn rooli koko kuviossa, kuka huijaa ja ketä? Tässä elokuvassa todellisuudella ei ole merkitystä. Koko asetelma, joka lähtee Banksyn graffiteista, kasvaa nettisivujen, elokuvapätkien ja lopulta päätyy tuhansien ja tuhansien arvoisiin taideteoksiin, on alusta alkaen koottu niin taidokkaasti, ettei sitä voi kuin ihailla. Tekotaidetta? You bet!

» www.banksyfilm.com



Katso myös:

» Doug Pray: Scratch
» Tony Silver: Style Wars & Style Wars :ReVisited
» Yony Leyser: William S. Burroughs: A Man Within
» Doug Pray: Scratch
» Tony Silver: Style Wars & Style Wars :ReVisited
» Yony Leyser: William S. Burroughs: A Man Within


« takaisin

Exit Through the Gift Shop

Exit Through the Gift Shop

Ke 16.11.2011 18:45 Tapio 4
La 19.11.2011 14:00 Tapio 2