Style Wars & Style Wars :ReVisited

Tony Silver:
Style Wars & Style Wars :ReVisited (USA, 1984)
104 min. - englanti
K-13

Tony Silverin ohjaama Style Wars voitti Sundancen elokuvafestivaaleilla parhaan dokumentin palkinnon vuonna 1983. Elokuva herätti välittömästi runsaasti huomiota ja ajan kuluessa siitä on muodostunut alakulttuurielokuvien kiistaton klassikko, johon viitataan niin kirjoissa kuin kapakoissakin. Style Wars esittelee 1980-luvun alun New Yorkin katukulttuuria ja siihen olennaisesti kuuluvaa graffititaidetta, joka on katsantokannasta riippuen joko parasta tai pahinta mitä iso omena 1980-luvulla maailmalle tarjosi.

Tony Silver onnistui Style Warsin avulla ikuistamaan graffitin tekijöiden julkisen leikkipaikan, taistelutantereen ja loputtoman pohjan, jolle maalata - New Yorkin metron. Graffitin kukoistivat samaan aikaan kun MC:t, DJ:t ja breikkaajat ottivat kaupunkia haltuun uusin soundein ja tanssiliikkein ja kadunkulmien breikkibattleista muotoutui performanssi-taidetta. Näitä katujen taiteilijoita yrittivät saada kuriin hinnalla millä hyvänsä pormestari Edward Koch, poliisi sekä kaupungin liikennelaitos. Style Wars dokumentoi uuden kulttuurin ja vanhan järjestyksen kamppailua komeasti sisältä käsin.

New Yorkin legendaariset graffitiartistit ja breikkaajat ovat ansainneet erityisen paikan hip hopin syntylegendoissa. Style Wars on puolestaan vuosien saatossa kohonnut symboloimaan hip hopin alkuperäistä henkeä, joka levisi New Yorkin maanalaisista tunneleista, esikaupungin kaduilta, klubeilta ja leikkikentiltä käsin kaikkialle maailmaan.

Vuonna 2003 ilmestynyt lisäosa Style Wars ReVisited kokoaa yhteen parhaat palat alkuperäistä Style Warsia varten kuvatusta, mutta siitä alunperin pois leikatusta materiaalista. :ReVisited esitetään Rokumentissa ohjaajan pyynnöstä heti Style Warsin perään.

Elokuvan tekijöillä on toiveena restauroida Style Wars ja päivittää se digitaaliseen teräväpiirto-formaattiin. Alkuperäinen negatiivi on vahingoittunut, mutta onneksi sen pystyy korjaamaan. Elokuvan nettisivuilla voi tutustua ja osallistua kunnostusprosessiin.

» www.stylewars.com



Katso myös:

» Doug Pray: Scratch
» Henry Corra: NY77: The Coolest Year in Hell
» Banksy: Exit Through the Gift Shop
» Doug Pray: Scratch
» Henry Corra: NY77: The Coolest Year in Hell
» Banksy: Exit Through the Gift Shop


« takaisin

Style Wars

Style Wars

La 19.11.2011 18:00 Tapio 3