'Tis Autumn: The Search for Jackie Paris

Raymond De Felitta:
'Tis Autumn: The Search for Jackie Paris (USA, 2006)
100 min. - englanti

€Tis Autumn: The Search for Jackie Paris on upea kuvaus jazzlaulajasta, joka menetti kaiken. Jackie Parisilla oli 50-luvulla kaikki menestyksen avaimet käsissään. Bebopin tärkeimmät nimet Dizzy Gillespiestä Charles Parkeriin halusivat laulajan levyttävän sävellyksiään ja Parisista uumoiltiin seuraavaa Tony Bennettiä tai Sinatraa. Menestys kuitenkin katosi taiteilijan epämiellyttävimpien luonteenpiirteiden puskiessa esiin. Parisin itsetuhoisuus, valtava ego sekä väkivaltainen luonne vieroittivat hänet bebopin tähtikaartin ulkopuolelle ja €kymmenen kertaa Chet Bakerin veroiseksi€ tituleerattu laulaja vaipui unohduksiin. Jazzhistoriikkeihin kirjattiin miehen kuolleen vuonna 1979. Totuus oli toisenlainen.

Elokuvaohjaaja ja jazzpianisti Raymond De Felitta kiinnostui Jackie Parisista kuullessaan Charles Minguksen säveltämän Paris in Blue €“kappaleen, jota laulajan unohtumaton ääni johdatti. De Felitta alkoi kerätä intohimoisesti kaikkea Parisiin liittyvää, mutta turhaantui materiaalin vähäiseen määrään. Pettynyt ohjaaja oli jo lopettamassa etsintäänsä, kunnes hän huomasi sanomalehdessä keikkailmoituksen €“ Jackie Paris oli kuin olikin elossa ja esiintyi New Yorkissa. De Felitta ryntäsi klubille kameransa kanssa ja onnistui taltioimaan esiintymisen, josta oli muodostuva eräs Parisin viimeisistä. Jackie Paris kuoli luusyöpään vain 12 viikkoa ohjaajan tapaamisen jälkeen.

€Tis Autumn: The Search for Jackie Paris luotaa klassisella tarinankerronnan taidolla unohduksiin vajonneen laulajan elämäntarinaa. Dokumenttielokuvan leikkaus ja äänityöt ovat hienovaraisesti viimeisteltyä laatutyötä, kuin Blue Noten julkaisut konsanaan. Ohjaaja De Felitte ehti Parisin kolmen viimeisen elinkuukauden aikana haastatella omaperäistä taiteilijaa useita kertoja ja sai näin uskomattoman elämäntarinan talteen. €Tis Autumn on sieluunkäypä elokuva ainutlaatuisesta taiteilijasta, jonka historia unohti.Katso myös:

» Radu Mihaileanu: Konsertti
» Valeriy Todorovskiy: Hipsters
» Doug Biro, Jon Fine: Herbie Hancock: Possibilities
» Radu Mihaileanu: Konsertti
» Valeriy Todorovskiy: Hipsters
» Doug Biro, Jon Fine: Herbie Hancock: Possibilities


« takaisin

'Tis Autumn: The Search for Jackie Paris

'Tis Autumn: The Search for Jackie Paris

Su 21.11.2010 13:30 Tapio 3