Hipsters

Valeriy Todorovskiy:
Hipsters (Venäjä, 2008)
125 min. - venäjä - englanninkielinen tekstitys
K-15

Hipsters on jo idealtaan mahtavan mielivaltainen paketti. Valeriy Todorovskiyn elokuva on värikäs fiftarimusikaali, joka kertoo kommunistisen puoleen sääntöjen rajoittamasta elämästä neuvostoajan Moskovassa! Venäjällä runsaasti palkintoja ja katsojia kerännyttä elokuvaa ei olla vielä juurikaan nähty läntisessä Euroopassa, joten tilaisuus kannattaa käyttää hyväksi. Sen verran hulvaton Todorovskiyn kuvaus 50-luvun Neuvostoliitosta on.

Hipsters kertoo perinteisen musikaalin tapaan kahden erilaisen nuoren rakkaustarinan. Mels (Anton Shagin) on kommunistisen puolueen oppia seuraava nuori mies, jolle virkapuku on toinen iho. Polzka (roolissa loistaa Lilja 4-ever-elokuvasta tuttu Oksana Akinshina) kuuluu dandyihin, Yhdysvaltoja ihailevin jazzdiggareihin jotka kapinoivat vaatetuksellaan ja elämäntavoillaan tukahduttavaa järjestelmää vastaan. Aiheestaan huolimatta Hipsters ei ole alleviivaavan poliittinen elokuva. Kontrasti yhteiskeittiöiden ja pimeästä kaupasta ostettujen levyjen aikakauden sekä hillittömän energisen ja leikittelevän värikkään kuvauksen välillä on hykerryttävä. Elokuvan tanssikohtauksiin ja ulkoasuun on todella käytetty aikaa ja vaivaa. Hipstersin upea visuaalinen maailma tuokin mieleen Tim Burtonin elokuvat ja Moulin Rougen liioitellun värikkyyden, neuvostotwistillä varustettuna.

Kaikessa hilpeydessään ja epäpoliittisuudessaan Hipsters on luettavissa myös hyvinkin sanomallisena. Todorovskiy kritisoi todella suoraan kommunistien yhtenäisyyttä vaalivaa politiikkaa ja heittää haastetta myös Venäjän nykyjohdolle. Elokuvan loppukohtausta katsoessa on mahdotonta olla ajattelematta seksuaalivähemmistöjen asemaa Venäjällä. Jos Hipstersin dandyjen tilalle vaihdettaisiin homoyhteisö, olisi elokuva todella tulenarkaa tavaraa itänaapurissa. Kaiken kaikkiaan Hipsters on oodi viattomalle nuoruudelle ja erilaisuuden arvostukselle.

» www.stilyagifilm.ruKatso myös:

» Fatih Akin: Soul Kitchen
» Peter Rippl: Leningrad - The Man Who Sings
» Radu Mihaileanu: Konsertti
» Fatih Akin: Soul Kitchen
» Peter Rippl: Leningrad - The Man Who Sings
» Radu Mihaileanu: Konsertti


« takaisin

Hipsters

Hipsters

Su 21.11.2010 15:30 Tapio 3