Usherin talon häviö (La chute de la maison Usher)

Jean Epstein:
Usherin talon häviö (La chute de la maison Usher) (Ranska, 1928)
63 min. • Huom! Liput 10 e/2 sarjalippua
K-16

Rokumentin ohella myös kauhuelokuvatapahtuma Cinemare täyttää tänä syksynä kymmenen vuotta. Juhlavuoden kunniaksi tapahtumat järjestävän yhteistyössä kauhuelokuvakonsertin.

Edgar Allan Poen kertomuksiin perustuva Usherin talon häviö sijoittuu Roderick Usherin synkkään linnaan, jossa nimihenkilö maalaa muotokuvaa vakavasti sairaasta vaimostaan. Usherin mieli on särkymässä ja hän alkaa vajota yhä syvemmälle pimeyteen. Kauhukirjallisuuden edelläkävijänä tunnetun Poen tekstin outo ja ahdistava tunnelma toimii parhaiten juuri mykkäelokuvan painajaismaisten kuvien kautta.

Elokuvan livesäestyksestä vastaa monipolvisesta ja tunnelmallisesta avant garde folkistaan tunnettu ja muun muassa Yhdysvalloissa laajaa kulttisuosiota saavuttanut Lau Nau, Likaiset kynttilät -yhtyeensä kanssa. Yhtyeessä soittaa Lau Naun eli Laura Naukkarisen lisäksi Niko Karlsson, Antti Tolvi sekä Jaakko Tolvi. Kokoonpano on säveltänyt elokuvaan uuden scoren. Mikäpä sopisi paremmin marraskuiseen sunnuntai-iltapäivään, kuin löytöretki valon ja pimeyden rajamailla, todellisuuden ja epätodellisuuden välillä.

Elokuvasta esitetään La Cin©mathèque françaisen restauroima versio.


Katso myös:

» Sonik live
» Antti Haase: Monsterimies
» Jim Jarmusch: Mystery Train
» Sonik live


« takaisin

Jean Epstein: Usherin talon häviö (La chute de la maison Usher)

Lau Nau

Näytösaika:
Tapio 2 • Su 16.11.2014 15:00

« takaisin