Festarielm

Tekijä: muista tehdä teostoilmoitus!

Pe 14.11.2014 17:16

Klikkaa Suuren yleisön on vaikeaa ymmärtää, mikä tekijänoikeusjärjestö Teoston rooli musiikkialalla on. Harhaa on esimerkiksi käsitys, että järjestö €imee rahat pois musiikintekijöiltä€. Tilanne on päinvastainen: Teosto maksaa korvauksia musiikin tekijöille heidän musiikkinsa julkisesta esittämisestä ja tallentamisesta. Musiikintekijä voi saada esimerkiksi televisio-ohjelman taustalla olevan musiikista esityskorvausta jopa 100 euroa minuutilta, riippuen kanavan tavoittavuudesta.

€“ Yleistyviä tulolähteitä nykypäivänä ovat streaming-palvelut, kuten YouTube ja Spotify. Online-puolelta tulevan rahan määrä kasvaa jatkuvasti ja myös livepuoli on hyvissä kantimissa, vahvistavat Teoston asiakaspalvelupäällikkö Antti Rask ja Tekijät ja kustantajat -ryhmän päällikkö Sirke Salovaara.

Teosto huolehtii rahantulosta tekijäasiakkailleen monessa muodossa

€“ Baari, joka on Teoston käyttäjäasiakas, maksaa kuukausittaisen korvauksen siitä, että soittaa musiikkia asiakkailleen. Myös festarit ja muut tapahtumien järjestäjät maksavat korvaukset musiikin esittämisestä. Teosto tilittää maksetut korvaukset edelleen asiakkainaan oleville musiikin tekijöille ja kustantajille. Tilityksen edellytys on, että musiikinkäyttäjä, eli tässä tapauksessa baari ja festarit ovat hakeneet ja maksaneet luvan ja että musiikintekijä on Teoston asiakas ja tehnyt ilmoitukset biiseistään, Rask muistuttaa.

Mutta paljonko festarikeikasta voi saada rahaa?

€“ Festareilla kellonaika tai lava, jolla esiintyy, eivät vaikuta musiikintekijälle maksettavan korvauksen suuruuteen. Festarin koko sen sijaan vaikuttaa. Suurilta festareilta, kuten Ilosaarirockista voi saada esityskorvauksia jopa kymmeniä euroja biisiltä.

Miksi baarien sitten pitää maksaa musiikin käytöstä?

€“ Kun baarit soittavat musiikkia asiakkailleen, kyse on musiikin julkisesta esittämisestä, josta täytyy maksaa korvaus musiikin tekijöille. Kun baari soittaa musiikkia, se käyttää musiikintekijöiden tuotoksia oman liiketoimintansa edistämiseen ja tällöin tekijöille kuuluu maksaa korvaus. Teostolla ei ole varsinaisesti sanktioita, jos joku jää kiinni musiikin €luvatta€ soittamisesta, mutta ravintoloitsijalta voidaan periä takautuvasti maksuja, Salovaara kertoo.

Rask ja Salovaara kertovat, että Teosto ei ole musiikkialan vartija, joka hyökkää lakimiesarmeijan kanssa baarien, radiokanavien tai keikkapaikkojen kimppuun vaan asioita pyritään hoitamaan hyvässä yhteistyössä.

Jotta musiikintekijä voi saada korvauksia Teoston kautta, hänen täytyy tehdä teosilmoitukset, joissa hän kertoo biisiensä tiedot ja tekijät. Jos esittää omaa musiikkiaan vaikka keikoilla, kannattaa lisäksi tehdä keikoistaan esitysilmoitukset, sillä myös oman musiikkinsa esittämisestä saa esityskorvauksia Teostosta.

Voiko DJ soittaa spotifysta musiikkia?

Spotifyta ei voi käyttää DJ-keikoilla musiikin soittamiseen, sillä Spotifyn omien käyttöehtojen mukaan palvelu on tarkoitettu vain yksityiseen käyttöön. Rajoituksella ei siis ole mitään tekemistä Teoston kanssa.

Jos DJ-keikalla soitetun musiikin formaatti on joku muu kuin CD- tai LP-levy, musiikin soittamiseen tarvitsee Teoston ja Gramexin yhteisen lisenssin, jonka myös ravintola voi hankkia DJ:n puolesta. Tämä on ollut mahdollista kuluvan vuoden huhtikuusta lähtien.

€“ Myös DJ:t voivat ilmoittaa, mitä musiikkia he ovat soittaneet keikoillaan. Näin voidaan edesauttaa sitä, että Teosto maksaa korvauksia juuri niille tekijöille, joiden musiikkia on esitetty, Rask sanoo.

Teosto aloittaa ensi vuonna pilottihankkeen, jossa muutamaan kymmeneen ravintolaan asennetaan musiikintunnistusjärjestelmä, joka tallentaa biisien soittokerrat ja -ajat. Tavoitteena on helpottaa DJ-keikoilla soitetun musiikin raportointia Teostolle.

Teostolla on noin 28 000 musiikintekijä- ja kustantaja-asiakasta sekä noin 30 000 musiikkia käyttävää asiakasta.

€“ Musiikintekijän kannattaa liittyä Teoston asiakkaaksi, kun on tehnyt omia biisejä, joita esitetään julkisesti joko radiossa, tv:ssä tai keikoilla, Rask vinkkaa.


Lisätietoa musiikin esityskorvauksista:

www.teosto.fi/tekijat/artikkelit/tilitykset

www.teosto.fi/teosto/artikkelit/miten-tilitys-lasketaan-eri-kanavissa-ja-palveluissa-k%C3%A4ytetylle-musiikille

 — Niina Mutanen, Verkkotoimitus, muokannut Teosto

 

« takaisin



Seuraava juttu > < Edellinen juttu