Bloodied But Unbowed

Susanne Kumi Tabata:
Bloodied But Unbowed (USA, 2011)
75 min. • Englanti
K-12

"From the moment started playing I was aware that Vancouver had the best punk rock scene." -Duff McKagan

Bob Rock tunnetaan muun muassa Metallican, Mötley Crüen, Bon Jovin ja Bryan Adamsin tuottajana. Harva kuitenkaan tietää mitä mies teki 1970-luvun lopulla. Sen lisäksi, että hän soitti Vancouverilaisessa New Wave -bändissä nimeltä Payola$ hän tuotti neljä levyä vancouverilaista klassikkopunkkia. Näistä Subhumansin vuonna 1979 julkaistu Death Was too Kind EP on yksi punkhistorian hienoimpia levytyksiä. Levyhän sisältää esimerkiksi punk-klassikon Fuck You, jonka moni tuntee lähinnä Overkillin versiona. Pointed Sticksin Perfect Youth taas on aivan täydellinen powerpop -levy.

Vancouverin punkskene oli Rockin tuottamien levyjen julkaisun jälkeen vähintään yhtä hyvä kuin tunnetummat skenet New Yorkissa ja Englannissa. 1970-luvulla Vancouver oli täysin eri kaupunki kuin nykyään. Sateisessa eristäytyneessä kaupungissa ei ollut paljoa muuta tekemistä kuin tehdä musiikkia. Tilanne oli monella tapaa hyvin samanlainen kuin Seattlessa juuri ennen grungen syntymistä.

D.O.A.:ta lukuun ottamatta vain harvat Vancouverin bändit ovat saaneet huomiota ulkomailta. Susanne Tabatan dokumentissa valaistaan sitä, mikä teki Vancouverin punkista tärkeää. Haastatteluissa ovat skenen alkuperäiset jäsenet sekä Jello Biafra, Henry Rollins ja Duff McKagan. Skenen jäsenet kertovat Tabatan kameralle tarinoita 1970-luvun punkin alkuajoista aina hardcore -päiviin asti.

Erityisesti hardcoresta kertova osuus elokuvassa on mielenkiintoinen. Vaikka hardcorepunk on pitkälti amerikkalaisten popularisoima musiikkityyli, sai se nimensä alunperin Vancouverista D.O.A.:n julkaistua levyn Hardcore '81. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun termiä "hardcore" käytettiin.

Bloodied But Unbowed tai tuttavallisemmin the Punk Movie on hieno kuvaus yhdestä parhaimmista ensimmäisen aallon punkskeneistä. Vaikka Subhumansin Gerry Hannah sanookin: "Oh Canaduh, what's wrong with you?" Tabatan elokuva vastaa, että ei ainakaan musiikkiskene. Bloodied But Unbowed kuuluu jokaisen punkkarin must-see -listaan.« takaisin

Susanne Kumi Tabata: Bloodied But Unbowed

Susanne Kumi Tabata: Bloodied But Unbowed

La 16.11.2013 18:00 Kerubi