Poski poskea vasten

Viviane Blumenschein:
Poski poskea vasten (Saksa, Suomi, Argentiina, 2013)
82 min. • Espanja, Suomi • Tekstitys suomeksi
-S-

Tango on peräisin Buenos Airesista. Tosin, jos Aki Kaurismäeltä kysytään, niin tuo tanssityyleistä tulisin on matkannut sinne suomalaisten merimiesten mukana. Väite kuulostaa argentiinalaisista naurettavalta, mutta niin vain kolme urheaa muusikkoa päättää lähteä kaukaiseen Suomeen selvittämään, josko legendassa olisi jotain perää.

Viviane Blumenschein kuvaa ulkopuolisen silmin kahden tangokulttuurin kohtaamista. Laulaja Chino Laborde, kitaristi Diego €Dipi€ Kvitko ja bandoneonisti Pablo Greco reissaavat ympäri Suomea tavaten sekä suomalaista tanssikansaa että tangomuusikoita. Tanssilavalta ei argentiinalaisten mukaan löydy yhtään "oikean" tangon taitajaa, mutta viimeistään Reijo Taipaleen kohtaaminen ja järven rannalla yhdessä soitettu Satumaa-tango tekevät vaikutuksen sekä argentiinalaismuusikoihin että katsojaan.

Hyväntuulinen dokumentti leikittelee suomalaisilla ja argentiinalaisia stereotypioilla, jäämättä kuitenkaan niiden vangiksi. Musiikki todella on universaali kieli ja lopulta taitaa olla yhdentekevää jopa se, että mistä se tango olikaan kotoisin. Poski poskea vasten on lempeä hengähdyshetki synkän teemaohjelmiston seassa.« takaisin

Viviane Blumenschein: Poski poskea vasten

Viviane Blumenschein: Poski poskea vasten

La 16.11.2013 13:00 Tapio 4