Kalervo Palsa ja kuriton käsi

Pekka Lehto:
Kalervo Palsa ja kuriton käsi (Suomi, 2013)
68 min. • Suomi
K-16

Huugo Kalervo €Kalle€ Palsa aka Porno-Kalle aka markiisi de Palsa on yksi kuvataidehistoriamme ristiriitaisimmista hahmoista. Kittiläläinen kuvataiteilija tuli tunnetuksi vimmaisista ja groteskeista, aikanaan laajalti paheksutuista töistään. Taiteen olemus koostui Palsalla elämän raadollisuudesta, seksuaalisuudesta sekä kuoleman läsnäolosta. Vain 40-vuotiaana keuhkokuumeeseen kuollut Palsa maalasi elämänsä aikana yli tuhat taulua mitä erilaisimmilla tekniikoilla. Lempipuuhikseen "niin ikään runkkaamisen ja maalaamisen lisäksi" Palsa ilmoitti "kusemisen sillalta, mieluummin virtaavaan veteen, myötävirtaan".

Varoituksen sana: Pekka Lehdon Kalervo Palsa ja kuriton käsi ei ole dokumenttielokuva vaan jotain paljon kokeellisempaa. Nuorena Kalervo Palsana elokuvassa nähdään Janne Reinikainen, vanhempaa Palsaa esittää Antti Raivio. Edesmennyt Markku Peltola tekee elokuvassa viimeiseksi jääneen roolinsa Kalervo Palsan isänä. Elokuva ei todellakaan ole perinteinen elämäkertaelokuva, vaan yritys ymmärtää Palsan sisäistä maailmaa. Kerrankin suomalaisessa elokuvassa on uskallettu pistää rakenteet kunnolla palasiksi ja tykittää tajunnanvirtaa ilman selittelyä.

Ristiriitaisen vastaanoton Sodankylän elokuvajuhlilla saanut Kalervo Palsa ja kuriton käsi on todella sekopäinen tapaus ja samalla yksi hauskimmista suomalaisista elokuvista koskaan. Tämä jos mikä on nähtävä isolta kankaalta festivaaliyleisön seurassa!

» www.firstfloor.fi


« takaisin

Pekka Lehto: Kalervo Palsa ja kuriton käsi

Pekka Lehto: Kalervo Palsa ja kuriton käsi

La 16.11.2013 18:30 Tapio 3