Herra Huu - Jestapa jepulis, penikat sipuliks

Jaakko Talaskivi:
Herra Huu - Jestapa jepulis, penikat sipuliks (Suomi, 1973)
55 min. • Suomi
K-3

Rokumentin historian ensimmäinen lastennäytös Herra Huu €“ Jestapa jepulis penikat sipuliks on Suomen kooperatiivisen Elokuvaosuuskunnan tuottama, M.A. Nummisen tähdittämä ja osittain käsikirjoittama elokuva, joka sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Numminen vastaa myös musiikista, joka on olennainen osa elokuvaa.

Elokuvan pääosissa ovat maaseutukylän lapset, jotka käyttävät leikkipaikkanaan autiotaloa, jonka ullakolla majailee Herra Huu, lierihattuinen, mustaviittainen kummajainen. Hän kuvittelee olevansa pelottava kummitus, mutta lapsille hän on vain kiusanhenki, jotka sotkee heidän leikkinsä. "Jestapa jepulis, penikat sipuliks", Herra Huu uhkailee. Lapset eivät ota liikaa stressiä oudon sedän horinoista, ja Herra Huu joutuu miettimään, onko koko pelottelutouhussa lopulta järkeä.

Veikeän tarinan lisäksi Herra Huu on myös hulvaton näyte 1970-luvun poliittisesta ilmapiiristä. Elokuvassa esiintyvät aikuiset lähinnä jaarittelevat vasemmistolaisista yhteiskuntanäkemyksistään ja yhteistyön voimasta. Eeva Järvenpään arvostelussa (Helsingin Sanomat 22.12.1973) todetaan: €Herra Huun sinänsä hyvää sanomaa on ehkä korostettu turhan karkein vedoin: länsimaisen kapitalistisen maailman symbolit, joulupukki pyssyineen ja poliisi pamppuineen on pantu edustamaan yhteiskuntamme valtarakenteita ylläpitäviä voimia liiankin julmasti." Elokuva voitti vuonna 1974 Jussi-patsaan ja Valtion elokuvaopalkinnon.

Varoitus! M.A. Nummisen sekoilun ja naamanvääntelyn katsominen ei välttämättä sovi kaikille aikuisille, varsinkaan pitkän festari-illan jälkeisenä aamuna.


« takaisin

Jaakko Talaskivi: Herra Huu - Jestapa jepulis, penikat sipuliks

Jaakko Talaskivi: Herra Huu - Jestapa jepulis, penikat sipuliks

La 16.11.2013 12:00 Tapio 2