I Am Divine

Jeffrey Schwarz:
I Am Divine (USA, 2013)
86 min. • Englanti
K-18

Monelle nimi Divine tuo ensimmäisenä mieleen koiranpaskan syömisen. Kyseinen Pink Flamingos -elokuvassa nähtävä tempaus ei kuitenkaan ollut elokuvahistorian erikoisimpiin tähtiin kuuluvan Divinen merkittävin saavutus.

Jeffrey Schwarzin ohjaama dokumenttielokuva I Am Divine kertoo baltimorelaisen Harris Glenn Milsteadin ainutlaatuisen tarinan. Herkkä ja feminiininen poika joutui koulukiusatuksi erilaisuutensa vuoksi. Lopulta tukahdutettu halu esiintyä ja vähintäänkin Johanna Tukiaisen veroinen glamourin kaipuu synnytti erinäisten sattumien kautta Divine-hahmon. Paluuta entiseen ei enää ollut.

Divine nousi tähteyteen €roskan paavina€ tunnetun John Watersin elokuvien kautta. Watersin ja Divinen yhteistyöt, muun muassa roskaklassikot Pink Flamingos, Female Trouble ja Polyester €“ Hullu haiseva maailma, ovat nykyään tärkeä osa elokuvahistoriaa. Näyttelijäntyön lisäksi roolihahmon ja persoonan väliset rajan rikkonut Divine keräsi mainetta myös rääväsuisena live-esiintyjänä ja discoartistina.

Divinen €liikaa kaikkea€ -elämänasenne kuitenkin vei hänet ennenaikaiseen hautaan 42-vuotiaana, juuri kun hän oli alkanut saavuttaa tunnustusta myös vakavasti otettavana näyttelijänä esimerkiksi Hairspray -elokuvan (1988) myötä.

Divinen vaikutus elokuvaan ja ylipäätään amerikkalaiseen kulttuuriin on valtava. I Am Divine on definitiivinen elämäkertaelokuva, jonka tunteikas lähestymistapa ei jätä ketään kylmäksi. Helvettiin sukupuoliroolit sekä perinteiset seksuaalisuus- ja kauneuskäsitykset, Shake It Up vaan ja katsomaan tämä elokuva!

» www.divinemovie.com« takaisin

Jeffrey Schwarz: I Am Divine

Jeffrey Schwarz: I Am Divine

La 16.11.2013 22:30 Tapio 4