Me ollaan parhaita!

Lukas Moodysson:
Me ollaan parhaita! (Ruotsi, 2013)
Ruotsi • Tekstitys suomeksi
-S-

Syntisiä elokuvia pursuava Rokumentti päätetään sydämellisissä merkeissä. Rokumentin päätöselokuvana esitetään Suomen ensi-ilta mestariohjaaja Lukas Moodyssonin uutuudesta Me ollaan parhaita! (Vi är bäst!). Moodysson palaa elokuvassa ensiohjauksensa Fucking ...mål -teemoihin. Me ollaan parhaita! kertoo kevyellä ja lämpimällä tavalla kolmen 13-vuotiaan tytön punkrock-bändistä. Elokuvassa kuvataan alkavaa teini-ikää, tyttöjen ystävyyttä ja musiikkia herkkyydellä, johon vain Moodysson kykenee.

Moodysson on omien sanojensa mukaan tehnyt elokuvansa kaikille, jotka ovat joskus olleet kolmetoista. Lapsuuden loppu kuvataan suloisesti ja kipeästi, mutta ennen kaikkea aidosti. Moodyssonin 80-luvun Ruotsi kalapuikkoineen ja jumppasaleineen on täydellinen vastakohta Hollywoodin tuputtamalle kimaltavalle teinikuvastolle. Myös elokuvan päätähdet ovat haavoittavan aitoja ja todella näyttelevät ikäisiään. Onkin uskomatonta, kuinka mestarillisesti Moodysson ohjaa nuoria näyttelijöitään.

Me ollaan parhaita! myötä Moodysson unohtaa hetkeksi asemansa provosoijana ja länsimäisen kulttuurin mätäpaiseiden puhkaisijana. Elokuvan tarina on kaukana miehen edellisten teosten kuten Lilja 4-ver, Reikä sydämessäni tai Mammutti synkistä teemoista, mutta silti Me ollaan parhaita! ei sorru pelkäksi viihteeksi. Moodyssonilla on taito luoda arkisista tilanteista merkityksellisiä ja kertoa niiden kautta jotain olennaista ihmisyydestä. Juuri tämä taito tekee hänestä yhden suurimmista nykyohjaajista.

Me ollaan parhaita! on lempeä päätös syntiselle festivaalille. Tervetuloa puhdistamaan mieli Lukas Moodyssonin seurassa!« takaisin

Lukas Moodysson: Me ollaan parhaita!

Lukas Moodysson: Me ollaan parhaita!

Su 17.11.2013 19:00 Tapio 2