American Vagabond

Susanna Helke:
American Vagabond (Suomi, 2013)
85 min. • Englanti • Tekstitys suomeksi
K-12

Loistavasta Joutilaat-dokumenttielokuvasta tunnetun Susanna Helken tuorein ohjaus American Vagabond kertoo surumieliseen sävyyn San Franciscon kaduilla elävistä homonuorista. Tilastojen mukaan Yhdysvaltojen asunnottomista nuorista jopa 20-40 prosenttia asuu kadulla seksuaalisen suuntautumisensa takia. Helke tutustui aiheeseen muuttaessaan San Franciscoon vuonna 2006. Hänelle selvisi, että seksuaalivähemmistöjen paratiisina pidetty kaupunki ei ollut kaikille sellainen Eden kuin mielikuvissa saattoi luulla.

American Vagabondin keskiössä ovat rakastavaiset James ja Tyler. Perheiden hylkäämät pojat muuttavat San Franciscoon suvaitsevaisen ilmapiirin perässä, mutta todellisuus on kaikkea muuta kuin ruusuinen. Pojat yrittävät saada kontaktin paikallisiin yhteisöihin, mutta harmaan kaupungin ihmisvirrat sylkevät heidät ulkopuolelleen. Jäljelle jää ainoastaan rakkaus, johon James ja Tyler tarrautuvat kuin hukkuvat.

Helken ohjaus, Marko Luukkosen lumoava kuvaus ja Samuli Kosmisen musiikki vievät American Vagabondin perinteistä dokumenttielokuvaa kokeellisemmille vesille. Elokuva kannattaakin ehdottomasti kokea valkokankaalta. Jamesin ja Tylerin tarina ja lohduttomat kuvat saavat ajattelemaan, miksi rakkautta pidetään yhä vieläkin suurimpana syntinä. American Vagabond ei päästä helpolla, mutta se tarjoaa vaikuttavan kokemuksen.« takaisin

Susanna Helke: American Vagabond

Susanna Helke: American Vagabond

To 14.11.2013 21:00 Tapio 3