Murder

Andreas Johnsen:
Murder (Tanska, 2009)
51 min. • Espanja • Tekstitys englanniksi
K-16

Extrasynti: Abortti

Andreas Johnsenin elokuva Murder käsittelee Nicaraguaa, jossa kaikki abortit ovat syntiä. Katolisessa maassa abortin tekeminen on laitonta kaikissa tapauksissa, oli kyseessä raiskaus tai äidin hengen vaarantava raskaus. Laki ajaa naisia laittomille aborttiklinikoille, joissa olosuhteet toimenpiteelle ovat hengenvaaralliset €“ myös laittomia abortteja tekeville lääkäreille.

Johnsenin keräämät tarinat ovat vavahduttavia ja vallitseva kaksinaismoralismi raivostuttaa. Tiukan uskonnollinen maa kieltää naisten oikeuden päättää omasta elämästään, mutta samalla miesten laajalti harrastama nuorten tyttöjen seksuaalinen hyväksikäyttö ja raiskaukset hyväksytään osana elämää. Jopa maan presidentti Daniel Ortega selviää kuivin jaloin, vaikka häntä syytetään ottotyttärensä hyväksikäytöstä. Sama mies on myös maailman tiukimman aborttilain suurin kannattaja.

Murder perustuu nicaragualaisten naisten tarinoille. Johnsen pääsee kameransa kanssa lähelle haastateltaviaan ja vierailee jopa laittomilla aborttiklinikoilla. Johnsen koettaa ymmärtää miksi abortin kieltäminen hyväksytään laajalti kansan keskuudessa. Asenteet ovat hiljalleen muuttumassa, mutta matka on vielä pitkä. Katolisella kirkolla on suuri rooli ihmisoikeuksien toteutumisessa.

Varoitus: laittomilla aborttiklinikoilla kuvatut kohtaukset eivät sovellu herkille katsojille.

» rosforth.com« takaisin

Andreas Johnsen: Murder

Andreas Johnsen: Murder

La 16.11.2013 16:30 Tapio 4