More Than Honey

Markus Imhoof:
More Than Honey (Itävalta, Saksa, Sveitsi, 2012)
90 min. • Saksa, englanti • Tekstitys suomeksi
-S-

Synti II: Luonnon alistaminen

Einsteinin huhutaan sanoneen: "Jos mehiläiset kuolevat, ihmiskunnalla on vain neljä vuotta elinaikaa jäljellä€. Viimeisten vuosien aikana miljoonat mehiläiset ovat kadonneet. Yksi kadon arvelluista syistä on tehomaatalous jalostettuine lajeineen ja antibiootteineen. Tappaako tehokkuus pölyttäjät? Oscar-ehdokas Markus Imhoofin komea elokuva More Than Honey sukeltaa syvälle mehiläispesissä piilevään mysteeriin.

More Than Honey loistaa tuotannollaan. Imhoofilla käytössä ollut kahden miljoonan euron budjetti on dokumenttielokuvalle harvinaisen suuri ja komeaa on jälkikin. Mehiläisten mysteeriä jäljitetään Sveitsin vuorilta lähtien aina neljälle mantereelle matkaten. Elokuvan ehdottomat huippuhetket ovat henkeäsalpaavat kuvat mehiläispesistä, joissa erikoislinsseillä kuvatut, hidastetut hyönteiset näyttävät valkokankaalla kuin metrojunien kokoisilta mammuteilta. Myös mehiläisten matkassa lentävä kamera luo uudet standardit luontoelokuvien kuvastolle.

Mehiläisten joukkokuolema ei merkitse pelkästään hunajan katoamista aamiaispöydästä. Yli kolmannes maailman ravinnosta tuotetaan mehiläispölytyksen avulla. Pienten hyönteisten kohtalolla on suuri merkitys.
--

More Than Honey esitetään yhteistyössä Reilun kaupan kaupunki Joensuun kanssa. Reilussa kaupassa tuotteesta maksetaan viljelijälle vähintään takuuhinta, joka kattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon kustannukset. Reilun kaupan tuotteiden viljelymenetelmät ovat luonnon monimuotoisuutta vaalivia. Tuholaisten torjunnalle on etsittävä vaihtoehtoisia tapoja torjunta-aineiden oheen, ja torjunta-aineiden käytön tulee perustua tietoon tuholaisista ja niiden torjunnasta. Reilun kaupan tiloilla ei saa käyttää geenimuunneltuja siemeniä tai taimia.

» www.morethanhoneyfilm.com« takaisin

Markus Imhoof: More Than Honey

Joensuu - Reilun kaupan kaupunki

La 16.11.2013 15:00 Tapio 3