Gasland

Josh Fox:
Gasland (Yhdysvallat, 2010)
104 min. • Englanti • Tekstitys englanniksi
K-3

Synti I: Saastuttaminen

Maakaasuyhtiö tarjoaa sympaattiselle elokuvaohjaajalle Josh Foxille 100 000 dollaria luvasta porata hänen vanhempiensa perintötontilla. Helppo raha saa kuitenkin kumman katkun, kun Dimockin kylästä alkaa kantautua villejä huhuja räjähtelevistä kaivoista, kaljuista kotieläimistä ja tuleen syttyvästä kraanavedestä. Huhut muuttuvat faktoiksi ja likainen todellisuus porausten taustalla raottuu. Alkaa salapoliisimatka läpi myyttisen Amerikan maaseudun.

Josh Foxin ensimmäinen dokumenttielokuva Gasland oli ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi vuonna 2011. Elokuva on voittanut palkintoja dokumentti- ja ympäristöelokuvafestivaaleilla. Varietyn mukaan elokuva on €one of the most effective and expressive environmental films of recent years€. Gaslandia on myös kutsuttu kauhuelokuvaksi ja herättäjäksi. Elokuva on vakavasta aiheestaan ja puistattavista kohtauksistaan huolimatta viihdyttävä ja jopa rakastettava kaikessa rosoisuudessaan. Mikäli käyt katsomassa Mat Damonin kirjoittama ja Gus Van Zantin ohjaaman draaman Promised Land, sinun on nähtävä myös Gasland!

Gasland osoittaa, kuinka syntistä puuhaa energiateollisuus voi olla ja kuinka paljon ollaan valmiita uhraamaan nopeiden voittojen ja omavaraisen öljyntuotannon takia. Foxin kuvaaman maakaasubisneksen vaikutukset ovat pelottavan tuttuja Talvivaaran jälkeisessä Suomessa. Kainuun kala-alueilta ei ole niin pitkä matka palavan kraanaveden americanaan.

» www.gaslandthemovie.com« takaisin

Josh Fox: Gasland

Josh Fox: Gasland

To 14.11.2013 16:45 Tapio 3