Camp 14 - Total Control Zone

Mark Wiese:
Camp 14 - Total Control Zone (Saksa, 2012)
104 min. • Korea, englanti • Tekstitys englanniksi
K-16

Synti VII: Ihmisen perusoikeuksien rikkominen

Camp 14 kertoo ihmisyyden totaalisesta alistamisesta ja minuuden rikkomisesta. Elokuva on miltei sietämätön dokumentti maailman viimeisimmistä kolkasta, jossa tälläkin hetkellä riistetään tuhansilta ihmisiltä oikeus inhimillisyyteen. Mark Wiesen osittain animoitu dokumenttielokuva on esitetty kymmenillä merkittävillä festivaaleilla ja se on voittanut lukuisia palkintoja varsinkin ihmisoikeuksiin keskittyvissä kategorioissa. Se ei ole ihme. Vaikka Camp 14 herättää epätoivoa on elokuvan katsominen tärkeää. Silmiä ei saa sulkea.

Camp 14 kertoo Shin Dong-Huykin brutaalin tarinan. Hän on kenties ainoa ihminen, joka on syntynyt Pohjois-Korean vankileirillä ja onnistunut pakenemaan. Lapsuus epäinhimillisen julmassa ympäristössä on häivyttänyt osan perustunteista ja luonut miehelle vääristyneen kuvan ihmisten välisestä kanssakäymisestä. Nykyisin Shin asuu Etelä-Koreassa ja toimii ihmisoikeuslähettiläänä, mutta hänen on vaikea sopeutua uuteen elämään. Lapsuuden kauhut ovat mukiloineet hänen mieltään kenties peruuttamattomasti ja leiri tuntuu vieläkin kodilta.

Mark Wiece luo animaation ja Shinin sekä kahden vartijan haastatteluiden avulla kuvan Pohjois-Korean vankileirien todellisuudesta. Elokuvassa kirjaimellisesti piirretään kuva järjestelmällisestä sorrosta, joka tapahtuu maailman silmien alla. Wiese käsittelee rankkaa aineistoa mestarillisin ottein luoden elävän kuvan elämästä vankileirillä. Camp 14 jää kummittelemaan mieleen ja pakottaa ajattelemaan ihmisyyttä uudelta kantilta.

---

Elokuva esitetään yhteistyössä ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kanssa. Amnestyn Joensuun paikallisryhmän aktiivit ovat paikalla näytöksessä.

» www.camp14-film.com« takaisin

Mark Wiese: Camp 14 - Total Control Zone

Amnesty International mukana näytöksessä

To 14.11.2013 19:00 Tapio 3