Burma VJ: Reporting from a Closed Country

Anders Østergaard:
Burma VJ: Reporting from a Closed Country (Tanska, 2008)
84 min. • Englanti, burman kieli • Tekstitys englanniksi
K-16

Synti VI: Hirmuvalta

Sotilasjuntan hallitsemaa Burma on paraatiesimerkki modernista hirmuvallasta. Nykyisin jo hieman avautunut maa on yhä sotilasjuntan hallinnassa ja sen lähihistoriasta löytyy verta ja murhetta. Vuonna 1988 asevoimat teloittivat yli 3000 opiskelijaa, munkkia ja mielenosoittajaa, jotka nousivat sortoa vastaan. Silti vapauteen uskovat burmalaiset uskalsivat lähteä kaduille uudestaan. Burma VJ on heidän tarinansa. Ja samalla yksi vuosituhannen hienoimmista ja liikuttavimmasta dokumenttielokuvista.

Anders Østergaardin ohjaama Burma VJ: Reporting from a Closed Country kertoo syksyn 2007 Burman kansannoususta uskomattoman inspiroivalla tavalla. Ohjaaja Østergaard on koostanut elokuvansa salaa maan rajojen ulkopuolelle kuljetusta kuvamateriaalista, jonka kansannousuun osallistuneet journalistit kuvasivat henkensä uhalla. Burma VJ kuvaa sankarijournalisteja, jotka toivat maailman tietoisuuteen järkyttävät tapahtumat ja saivat suurvaltojen katseen siirtymään kohti suljettua Burmaa.

Burma VJ voitti maailman suurimman dokumenttielokuvafestivaalin IDFA:n pääpalkinnon ja se nousi Oscar-ehdokkaaksi. Elokuva ansaitsee kaiken kiittelyn ja hehkutuksen. Kuvat sotilaita vastaan nousevista munkeista saavat kyyneleet silmiin vielä vuosien päästäkin. Jos katsot vain yhden elokuvan festivaalilla, anna sen olla tämä.« takaisin

Anders Østergaard: Burma VJ

Anders Østergaard: Burma VJ

Pe 15.11.2013 15:30 Tapio 3