Uprising: Hip Hop and the LA Riots

Mark Ford:
Uprising: Hip Hop and the LA Riots (USA, 2012)
66 min. - Englanti
K-16

Vuonna 1992 Los Angeles oli tulessa. Rodney Kingin pahoinpitely oli viimeinen vääryys, joka sai poliisin kaltoin kohteleman kansan tarttumaan aseisiin. Tarkkanäköinen elokuva Uprising: Hip Hop & The LA Riots kysyy, millä tavoin hip hop ja LA:n mellakat liittyivät toisiinsa? Ennustiko N.W.A:n mustan väestön ja auktoriteettien välistä jännitettä käsitellyt Fuck The Police tulevia traagisia tapahtumia? Vai pohjustiko kappale jopa kaupungin roihahtamista liekkeihin? Miten Body Countin biisiä Cop Killer taas tulisi kuunnella tietäen mellakoiden tuottamat ruumiit? Ja ennen kaikkea, muuttuiko mikään tapahtumien myötä?

Mark Fordin yksityiskohtainen dokumentti purkaa vastauksia hip hopin ja kansalaisoikeuksien kannalta merkittävien kysymyksiin kattavan materiaalin avulla. Ohjaaja Ford on kerännyt kokoon suuren määrän rajuakin uutiskuvaa ja arkistomateriaalia tapahtumista ja yhdistänyt aikalaiskuvan suorapuheisiin haastatteluihin. Niissä ovat äänessä esimerkiksi taannoin edesmennyt Rodney King, rapmiehet Ice-T ja Dr. Dre sekä ohjaaja John Singleton. Kertojana kuullaan Snoop Doggia (nykyistä Snoop Lionia), joka itsekin oli kaduilla kavereineen osallistumassa mellakointiin.

Kahdenkymmenen vuoden takaiset tapahtumat herättävät edelleen voimakkaita tunteita ja muistoja eikä LA:n mellakoita, ja erityisesti niiden syitä, ole lupa unohtaa. Osa näkee mellakat historiallisena kansalaisoikeustaisteluna, osa rikoksen ja väkivallan aaltona. Oli miten vain, tapahtuman soundtrackina soi urbaani hip hop. Uprising: Hip Hop & The LA Riots kertoo niin tunteikkaasti kuin toteavastikin mellakoiden käänteet syineen ja taustoineen. Elokuvan tarina on myös voimakas esimerkki musiikin voimasta ja sen ikiaikaisesta roolista äänitorvena sekä viestien välittäjänä.Katso myös:

» Roger Paradiso: I Want My Name Back
» Ice-T: Something from Nothing: The Art of Rap
» Marten Persiel: This Ain€t California
» Roger Paradiso: I Want My Name Back
» Ice-T: Something from Nothing: The Art of Rap
» Marten Persiel: This Ain€t California


« takaisin

Uprising: Hip Hop and the LA Riots

La 17.11.2012 20:00 Tapio 4