Into Eternity

Michael Madsen:
Into Eternity (Tanska, Suomi, Ruotsi, 2009)
85 min. - Englanti, ruotsi, suomi - Suomenkielinen tekstitys

Into Eternity tai Onkalo €“ säteilevä hauta, kertoo Suomeen suunnitellusta, maailman ensimmäisestä ydinjätteen loppusijoituspaikasta. Onkaloksi nimetty kaivos on suunniteltava toimimaan 100 000 vuotta, ajanjakson, joka ylittää ihmisen käsityskyvyn. Onkalon on myös kestettävä sodat, luonnonkatastrofit ja tulevat jääkaudet. Miten suojata kaivos ja sen sisältämä kuolema tulevaisuuden uteliailta, keitä he ovatkaan?

Tanskalaisen Michael Madsenin ohjaama Into Eternity on enemmän kuin pelkkä dokumenttielokuva ydinjätteestä. Konkreettisista lähtökohdistaan huolimatta se virittäytyy jopa filosofisille taajuuksille. Onkaloa suunnittelevat tutkijat joutuvat vastamaan hankaliin kysymyksiin. Kuinka kommunikoida tulevaisuuden ihmisten kanssa, tuhansien vuosien päästä, jolloin nykyiset kielet ovat kadonneet? Kuinka kertoa näkymättömästä vaarasta ja kuolemasta, joka piilee vaarattoman oloisessa Onkalossa? Pyhät paikat on historiassa usein julistettu vaarallisiksi, ja silti niihin on suunnattu ryöstöretkiä. Miten selittää säteily ilman sanoja?

Suomalaisen Mouka Filmin osittain tuottama Into Eternity on ajatuksia herättävä elokuva, joka jää kummittelemaan mieleen. 100 000 vuotta tappavasti säteilevä jäte on niin paholaismainen ajatus, että sen luulisi kuuluvan science fictionin todellisuuteen. Mutta uutta, samaa jätettä puskevaa laitosta rakennetaan Suomeen tälläkin hetkellä. Into Eternity ei jaa vastauksia, mutta sen kysymykset ovat hyviä.

» www.intoeternitythemovie.com« takaisin

Into Eternity

Into Eternity

La 17.11.2012 18:15 Tapio 4