Punaisen metsän hotelli

Mika Koskinen:
Punaisen metsän hotelli (Suomi, 2012)
87 min. - Suomi, englanti, kiina - Suomenkielinen tekstitys

Pitkään Kiinassa työskennellyt Mika Koskinen alkoi kuvata dokumenttielokuvaa positiivisesta aiheesta. Maassa oli käynnissä massiivinen puunistutuskampanja ja näytti siltä, että maailman suurimpiin saastuttajiin kuuluva Kiina otti askeleita kohti ilmastonmuutoksen torjumista. Koskinen kuvasi innokkaita koululaisia ja vanhuksia, jotka istuttivat puita Pekingin pohjoispuolella. Kuvausten edetessä alkoi kuitenkin paljastua kulissien takainen todellisuus, sademetsien hakkuut ja jättimäiset eukalyptysplantaasit.

Koskiselle kävi selväksi, että suurimpia puiden istuttajia olivat metsäteollisuusyritykset, joiden motiivit ja toimintatavat eivät kestäneet lähempää tarkastelua. Yritykset, joiden joukossa oli myös suomalais-ruotsalainen Stora Enso, perustivat paperitehtaitaan varten eukalyptysmetsiä, jotka vahingoittivat ympäröivää luontoa ja paikallisia asukkaita. Yritykset tekivät härskiä viherpesua ympäristötyön verukkeella. Luonnon monimuotoisuus katosi, lääkekasveja ei enää voinut kerätä ja jopa linnut hävisivät. Jäljelle jäi kuolemanhiljainen metsä täynnä eukalytyspuita.

Kun Koskinen alkoi esittää kysymyksiä, tilanne muuttui tulenaraksi. Stora Ensoa ja muita yrityksiä oli jo aiemmin syytetty mafiamaisista otteista, uhkailusta ja väkivallasta, ja myös Koskisen kuvausprojekti muuttui kafkamaiseksi jännitysnäytelmäksi. Kuvausryhmää seurattiin, kontakteja vangittiin ja totuutta salattiin kaikin mahdollisin keinoin. Koskinen oli osunut tutkimuksissaan liian oikeaan.

Punaisen metsän hotelli on tärkeä kuvaus globaalin teollisuuden korruptiosta ja väkivallalla hallitsemisesta, jossa myös suomalaiset yhtiöt ovat mukana.

» www.redforesthotelthemovie.com



« takaisin

Punaisen metsän hotelli

Punaisen metsän hotelli

To 15.11.2012 17:00 Tapio 4