Säilöttyjä unelmia

Katja Gauriloff:
Säilöttyjä unelmia (Suomi, 2011)
78 min. - Suomi, englanti - Suomenkielinen tekstitys
K-15

Episodielokuva Säilöttyjä unelmia ei varsinaisesti käsittele maailmanloppua. Se on kertomus tuiki tavallisen raviolitölkin sisällöstä. Ja samalla jättimäisestä koneistosta, joka koskettaa jokaisen maailman asukkaan arkea. Koneistosta, joka lopulta vie Telluksen tuhoon tai pelastukseen.

Ohjaaja Katja Gauriloff lähti selvittämään, mistä säilykepurkin sisältö tulee. Matka vei hänet ympäri maailman. Eri maissa tapahtuvissa kohtauksissa koneiston osana työskentelevät ihmiset kertovat kameralle elämäntarinansa, inhimillistäen tölkin tuotantoprosessin. Kaikki tarinat eivät ole vaaleanpunaisia. Ensin elokuvassa matkataan Brasiliaan malmikaivoksille, josta tölkin metalli on peräisin. Kaivoksella työskentelee nälkäinen, janoinen ja pölyinen nainen, joka on seitsemän lapsen äiti. Matka jatkuu lihan tehotuotantoon, teurastamoon ja muille ruuan alkulähteille päätyen lopulta suomalaisen kaupan hyllylle.

Säilöttyjä unelmia on häikäisevän visuaalinen ja pysäyttävä elokuvakokemus. Elokuvan on tuottanut Miesten vuorosta tuttu Joonas Berghäll ja samaa pysähtyneen graafisuuden ja melankolisen tunnelman suuruutta on myös sen kuvissa. Osa kohtauksista, varsinkin lihan tuotannosta kertovat, ovat kertakaikkisen puistattavia kuvatessaan valtavaa eläinten hätää kaikessa runollisessa surumielisyydessä.

Säilöttyjä unelmia on tehty elokuvateatterin valkokankaalle. Elä jätä käyttämättä tilaisuutta nähdä viime vuosien hienoimpiin dokumenttielokuviin kuuluvaa teosta oikeassa ympäristössä.

Sillä olet mitä syöt.



« takaisin

Säilöttyjä unelmia

Säilöttyjä unelmia

La 17.11.2012 13:30 Tapio 3