Armadillo

Janus Metz:
Armadillo (Tanska, 2010)
100 min. - Tanska - Suomenkielinen tekstitys
K-16

Tanskalainen Armadillo on yksi parhaista sodasta kertovista elokuvista. Emmekä nyt puhu pelkästään dokumenttielokuvista. Janus Metzin Afganistaniin matkaavista tanskalaissotilaista kertova elokuva voitti Cannesin arvostetun Semaine de la Critique –palkinnon ja kriitikoiden lisäksi myös yleisö löysi sen. Armadillo nousi kotimaassaan kassamagneetiksi, elokuva on toiseksi katsotuin dokumenttielokuva Tanskan historiassa. Eikä ihme, Armadillo on yksinkertaisesti loistava.

Armadillo riisuu sodan kaikesta romanttisuudesta. Nuoret tanskalaiset Mads ja Daniel matkaavat Afganistaniin viattomina, seikkailua odottaen ja pelikonsolien sotapelit luomien alla välähdellen. Todellisuus on… sodan todellisuutta. Sota ei ole kaunista. Luotien eteen joutuu oikeita ihmisiä, naisia ja lapsia. Tukikohdan ajanviete, pelit ja porno, ei pelasta pään sisällä kasvavilta ajatuksilta. Katkeruus ja vainoharhaisuus kasvaa rauhanturvaoperaatioiden muuttuessa monimutkaisemmiksi. Moraali katoaa yhä kauemmaksi.

Metzin elokuva näyttää ja tuntuu fiktiolta, mutta tapahtumat ovat liiankin totta. Silti taistelukohtauksia ja komeaa kuvaa katsellessa on pakko muistuttaa itseään siitä, että päähenkilöt eivät näyttele, kaikki on tapahtunut ja tapahtuu jatkuvasti. Sota valuu elokuvassa katsojan päälle vääjäämättä. Armadillo on herättänyt paljon keskustelua rauhanturvaajien moraalista. Ennen kaikkea se on elokuvan sodan mielettömyydestä, kaikille osapuolille.

» www.armadillothemovie.com



« takaisin

Armadillo

Armadillo

Pe 16.11.2012 20:00 Tapio 3