Vesku

Mika Kaurismäki:
Vesku (Suomi, 2010)
109 min. - suomi
Levittäjä: FS Film

Vesa-Matti Loiri on suomalainen instituutio. Hänen ansioluettelonsa niin näyttelijänä, muusikkona kuin urheilijanakin on uskomaton. Onkin mahdoton uskoa, että nykypäivänä kukaan pystyisi enää luomaan niin moniulotteisen uran kuin Loiri. Mikko Niskasen Pojat-elokuvan riipaiseva loppukohtaus tutustutti elokuvakatsojat Loirin piirteisiin ja viimeistään yhteistyö Spede Pasasen kanssa teki miehestä erään tunnetuimmista elävistä suomalaisista. Elokuvatyönsä ohella Loiri on toiminut aktiivisesti muusikkona ja varsinkin Leino-tulkinnat sekä viimeaikainen Lappi-trilogia ovat erittäin rakastettuja. Vihaa tai rakkautta, jokaisella suomalaisella on jonkinlainen suhde Loirin tuotantoon. Hän on viimeisimpiä suurista taiteilijapersoonista ja siksi ainoa oikea valinta Rokumentin päätöselokuvan tähdeksi.

Mika Kaurismäki on tehnyt todellista kulttuurityötä ohjatessaan Vesku-dokumentin. Syvää luotaava elokuva tavoittaa ihmisen roolien ja ilmiöiden takaa. Vesa-Matti Loiri kertaa Kaurismäelle luottamuksellisesti uskomatonta uraansa vesipallon suomenmestarista Uuno Turhapuroksi. Tunteikkaassa muistelossa pääroolin valtaa Loirin valtavan monipuolinen elämä, johon tutustutaan arkistomateriaalin sekä Veskun ja hänen lähipiirinsä haastatteluiden kautta. Kaurismäen ohjauksessa Loiri kertoo avoimesti myös kivikkoisen yksityiselämänsä myrskyistä ja sairautensa vaikutuksesta viimeisimpiin vuosiin.

Vesku on tunteikas henkilökuva suuresta suomalaisesta taiteilijasta. Elokuva on elämänvoimainen, karismaattinen ja syvällinen. Kuten Veskukin.


Katso myös:

» Heikki Soini: Elegia
» Sam Taylor-Wood: Nowhere Boy
» Tahvo Hirvonen: Tuomari Nurmio - Stadilaista tangoa etsimässä
» Heikki Soini: Elegia
» Sam Taylor-Wood: Nowhere Boy
» Tahvo Hirvonen: Tuomari Nurmio - Stadilaista tangoa etsimässä


« takaisin

Vesku

Vesku

Su 21.11.2010 19:30 Tapio 3