What We Do Is Secret

Rodger Grossman:
What We Do Is Secret (USA, 2007)
92 min – 35 mm – English. Ei suomenkielistä tekstitystä.
K-13

What We Do Is Secret on Rodger Grossmanin ohjaama fiktioelokuva The Germs-yhtyeestä, Los Angelesin 1970-luvun punk skenen hurjimmasta metelöijästä. Decline of the Western Civilization -dokumenteista innoituksensa saanut elokuva kertoo laulaja Darby Crashin tarinan, samoin keinoin kuin vuodentakainen menestyselokuva Control.

What We Do Is Secret kuvaa aikakautta, joka oli eräs rockhistorian villeimmistä. 1970-luvun lopun Los Angeles kiehui musiikista, huumeista ja kiimaisista ihmisistä, jotka halusivat erottua vanhempiensa keskiluokkaisesta elämästä. Punk oli juuri löytämässä tietään Hollywoodiin, kun nuori Jan Paul Beahm päätti perustaa bändin. Hän levitti flyereitä, joilla etsittiin soittotaidottomia tyttöjä yhtyeeseen. Beahm muutti nimensä vaaralliselta kuulostavaksi Darby Crashiksi ja teki viisivuotissuunnitelman, jonka tuloksena hänestä tulisi legenda. Rockin historia todistaa, ettei legendaksi tulla kuin kuolemalla. Siispä Darby päätti, että hänen uransa päättyy itsemurhaan. Suunnitelma näytti toteutuvan, The Germs saavutti mainetta ilkeänä ja hurjana live-esiintyjänä, levytti LA:n ensimmäisen punksinglen ja sai porttikiellon miltei kaupungin jokaiseen baariin. Darby päätti toteuttaa suunnitelmansa viimeisen osan. Hän aikoi kiinnittää koko maailman huomion bändiinsä tappamalla itsensä. Itsemurha, jota laulaja oli suunnitellut uransa kohokohdaksi, jäi kuitenkin huomattavasti suuremman popkuoleman varjoon: päivä Darbyn kuolemasta John Lennon ammuttiin ja maailman huomio kohdistui Los Angelesin sijasta New Yorkiin.

Rodger Grossmanin tyyli yhdistellä dokumentaarista otetta näyteltyyn materiaaliin luo elokuvaan hienon autenttisuuden ilmapiirin. What We Do Is Secret on vahvan tarinansa ja tyylikkään kuvauksen ansiosta erinomaisen viihdyttävä musiikkielokuva. Tv-tähti Shane West loistaa näytellessään Darby Crashia. West on roolissaan niin vakuuttava, että uudelleen kasattu The Germs pestasi miehen uudeksi laulajaksi kiertueelleen. Elokuvan musiikista vastaa entinen Germs-kitaristi Pat Smear, joka sittemmin on tullut tunnetuksi Nirvanan ja Foo Fightersin riveistä.

Vuoden musiikkielokuvatapaus What We Do Is Secret esitetään Rokumentissa Suomen ensi-illassa.

www.whatwedoissecretthemovie.com

Traileri (YouTube)

Rodger Grossman

What We Do Is Secret on käsikirjoittaja/ohjaaja Rodger Grossmanin esikoiselokuva. Hän on työskennellyt projektinsa parissa yli kymmenen vuotta. Grossman haastatteli elokuvan suunnitteluvaiheessa mahdollisimman monta tärkeää henkilöä Yhdysvaltojen punkskenestä, koska halusi kertoa elokuvansa tarinan mahdollisimman todellisena.