Skinhead Attitude

Daniel Schweiser:
Skinhead Attitude (Sveitsi, 2003)
89 min – Beta – French / German. English subtitles. Ei suomenkielistä tekstitystä.
K-15

Daniel Schweiserin Skinhead Attitude on yksiselitteisesti paras dokumentti mitä skinhead-kulttuuriin liittyen on tehty. Schweiser kuljettaa historiikkia road movien keinoin. Tarinan keskushahmo on moderni skinheadtyttö Karole, perinteinen antirasisti, jonka seurassa elokuvassa tutustutaan kiistanalaisen kulttuurin eri puoliin. Elokuva on musiikillinen matka, jossa tutustutaan neljä vuosikymmentä toimineen skinheadliikkeen historiaan ja nykytilaan. Schweiser kuvaa, kuinka ska-musiikista ja vasemmiston ideologiasta innostuneiden työläisnuorten perustama liike on ajan kuluessa muuttunut radikaalin äärioikeiston leikkikentäksi sekä rikollisten uusnatsien kodiksi.

Schweiser haluaa elokuvassaan kertoa skinheadien taustasta ja liikkeen alkuperäisistä monikulttuurisista juurista. Erittäin laajan taustatyön ansiosta Skinhead Attitude onnistuu avaamaan maailmanlaajuisen ilmiön eri puolia. Ohjaaja pyrkii ymmärtämään liikettä, mutta ei suostu hyväksymään kulttuurin pimeitä puolia; rikollisuutta, rotuvihaa tai natsismin ihannointia. Schweiser on kuvannut Skinhead Attitudea ympäri maailmaa ja päätynyt matkallaan hyvinkin vaarallisiin tilanteisiin keskelle mellakoita ja uusnatsien klubeja. Elokuva sisältää kunnioitettavan määrän arkistomateriaalia ja ennen näkemättömiä haastatteluita muusikoilta Laurel Aitken, Jimmy Pursey ja Ian Stuart.

Skinhead Attitude on erittäin ajankohtainen elokuva aiheesta, joka herättää jatkuvaa keskustelua myös Suomessa. Schweiserin elokuva ei skandalisoi, vaan lisää ymmärrystä.

Traileri (YouTube)

Daniel Schweizer

Daniel Schweizer syntyi vuonna 1959 Genevessä. Hän valmistui Geneven Superior School of Visual Art-koulusta samanaikaisesti graafisen suunnittelun linjalta sekä elokuvalinjalta. Samalla Schweizer alkoi työskennellä kuva- ja äänipuolella sveitsiläisellä, ranskankielisellä TSR-kanavalla. Vuonna 1982 Schweizer lähti Pariisiin jatkamaan opiskelua Superior School of Film Studies of Paris (E.S.E.C.) linjalle. Hän aloitti harjoittelijana elokuvatuotannoissa TSR-kanavalla ja kohosi pian ensimmäiseksi apulaisohjaajaksi riippumattomien tuotantojen parissa. Nykyisin Schweizer on European Document Networkin jäsen. Hän asuu Genevessä, jossa toimii riippumattomana tuottajana ja ohjaajana elokuvaprojektien parissa.

Filmografia:
Ceci est mon royaume (2006)
White Terror (2005)
Skinhead Attitude (2003)
Helldorado (2000)
Skin Or Die (1998)
Sylvie (1995)
Vivre Avec (1993)