Sue-näytös

Satan Rides the Media

Torstein Gruden:
Satan Rides the Media (Norja, 1998)
52 min. – Beta – Norwegian. Englanninkieliset tekstitykset.
K-15

Satan Rides the Media on norjalaisen dokumentaristin Torstein Gruden aikanaan runsaasti huomiota herättänyt elokuva Norjan metallipiirien tapahtumista 1990-luvun alussa. Elokuvan keskushahmo on Burzum-yhtyeen Varg Vikernes, johon koko black metal-skandaali norjalaisessa mediassa yhdistettiin. Vikernesistä kehitettiin lehdissä genren kulttijohtaja, jonka mahtikäskystä kirkot paloivat ja ihmiset menettivät henkensä. Kun mies lopulta tuomittiin toisen liikkeen johtohahmon Euronymoksen murhasta, muodostui oikeudenkäynnistä Norjan historian seuratuin. Vikernes tuomittiin 21 vuoden vankeuteen. Tuomio oli pisin rangaistus minkä maan oikeuslaitos oli koskaan langettanut. Vikernes on jatkanut musiikin tekemistä ja poliittista kommentointia vankilasta käsin. Samalla muutaman bergeniläisen nuoren soittoharrastuksesta alkanut musiikkityyli on valloittanut maailmaa ja kohonnut yhdeksi Norjan suurimmista vientituotteista.

Torstein Gruden elokuva eroaa muista black metal-dokumenteista näkökulmansa ansiosta. Grude paneutuu median rooliin ilmiön luojana. Norjalaista mediaa voi syyttää tai kiittää siitä, että koko maailman huomio keskittyi 1990-luvun alussa Bergeniin, jossa juuri teini-iän ohittaneet nuoret miehet kokeilivat omia ja ympäröivän yhteiskunnan rajoja tuhoisin seurauksin. Ilman lehtien skandaalinkäryistä uutisointia koko black metal -genre olisi voinut hiipua muutaman rikollisen nuoren kokeiluksi. Median avulla black metal kuitenkin kohosi puheenaiheeksi myös Suomessa. Samalla satanismi kohotettiin yhteiskunnan viholliseksi numero yksi.

Satan Rides the Media on erittäin mielenkiintoinen elokuva maailman synkimmän musiikin synnystä. Dokumentti on älykäs, pohdiskeleva ja sovelias myös kaikille niille, joiden mielestä metalli on mieletöntä meteliä. Suosittelemme lämpimästi kaikille, jotka haluavat avartaa maailmaansa.

Torstein Grude

Torstein Grude (s. 1971) valmistui vuonna 1997 Lontoon Intenational Film Schoolin ohjauksen linjalta. Grude on työskennellyt dokumenttien, musiikkivideoiden sekä mainoselokuvien parissa. Hän on hoitanut ohjaajan, tuottajan, kuvaajan, käsikirjoittajan sekä leikkaajan posteja.

Filmografia:
Heaven Inside Us (2004)
Tin Soldiers (2004)
Instant Happiness (2001)
Satan Rides The media (1998)