Respect Yourself: The Stax Records Story

Robert Gordon & Morgan Neville:
Respect Yourself: The Stax Records Story (USA 2007)
114 min. – DVD – English
Tuotanto: Tremolo Productions

Soulmusiikin historian voi kiteyttää kahteen sanaan: Motown ja Stax. Nämä kaksi levy-yhtiötä tuottivat lukemattoman määrän hittejä ja tähtiartisteja sekä määrittelivät soulin soundin vuosikymmeniksi. Motownin studiosta maailmalle kiirivä detroitsoundi edusti pehmeää ja nautittavaa musiikkia. Memphisin mustan lähiön keskellä toimivan Staxin raa'at laulut soivat huumaavan intohimoisina, väkevinä ja elämänmakuisina esityksinä. Kappaleiden pinnalla kimmelsi hiki ja niiden sisällä paloi himokas tuli.

Respect Yourself: The Stax Records Story on dokumentti eräästä rokin suurimmista tarinoista – Stax Recordsin historiasta. 1960-luvulla valkoiset sisarukset Jim Stewart ja Estelle Axton perustivat levytysstudion Memphisin mustan lähiön keskelle, ja heidän avoimien ovien periaatteensa loi ensimmäisen monirotuisen house bandin, Booker T. and the MGs, joka kirjoitti hittejä kenelle tahansa sisään tulijalle. Staxin tähtiä olivat Otis Redding, Isaac Hayes, The Dramatics, Albert King, Luther Ingram, Rufus Thomas ja monet muut. Hittien ohella yhtiön legendaa kasvattivat studion liepeillä pyörivät epämääräiset hulttiot ja suharit, epäonnistuneet liiketoimet, traagiset kuolemantapaukset ja vararikot.

Respect Yourself paljastaa mitä Staxin studion seinien sisällä todella tapahtui. Robert Gordon ja Morgan Neville ovat onnistuneet hankkimaan käsiinsä ansiokkaan määrän ensi käden tietoa, ennen näkemätöntä kuvamateriaalia, Staxin artistien kotivideoita, kadoksissa olleita taltiointeja Otis Reddingin ja Booker T. and the MGs:in keikoilta sekä haastatteluja aikalaisilta ja seuraajilta, mukaan luettuna Jesse Jackson, Elvis Costello, Bono, Chuck D., Peter Townsend, Dan Akroyd ja Justin Timberlake. Syväluotaavan dokumentin kruunaa Samuel L. Jacksonin kertojanääni.

Robert Gordon

Memphisissä asuva Robert Gordon on toiminut urallaan elokuvantekijänä sekä kirjailijana. Hänen kynästään on syntynyt muun muassa Can't Be Satisfied: The Life And Times Of Muddy Waters sekä It Came From Memphis, joka kertoo Memphisin alueen rikkaasta musiikista ja kulttuurista. Audiovisuaalisella puolella hän on tehnyt musiikkivideoita ja dokumentteja sekä teattereihin että televisioon. Hän on myös kirjoittanut episodin The Road To Memphis Martin Scorsesen seitsemänosaiseen The Blues-televisiosarjaan.

Filmografia:
Johnny Cash's America (2008)
Respect Yourself: The Stax Records Story (2007)
Shakespeare Was a Big George Jones Fan: 'Cowboy' Jack Clement's Home Movies (2005)
Muddy Waters Can't Be Satisfied (2003)


Morgan Neville

Morgan Neville (s. 1967) on kirjoittanut, ohjannut ja tuottanut elokuvia ja televisio-ohjelmia 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Hän on ollut yhdessä Robert Gordonin kanssa ehdolla Grammy Awardseissa sarjassa Best Long Form Music Video teoksella Muddy Waters Can't Be Satisfied. Hänen dokumenttinsa Shakespeare Was a Big George Jones Fan: 'Cowboy' Jack Clement's Home Movies on palkittu Nashville Film Festivaleilla.

Valikoitu filmografia:
Johnny Cash's America (2008)
Respect Yourself: The Stax Records Story (2007)
"Biography" (5 episodes, 2001-2006)
Shakespeare Was a Big George Jones Fan: 'Cowboy' Jack Clement's Home Movies (2005)
Muddy Waters Can't Be Satisfied (2003)
Sam Phillips: The Man Who Invented Rock'n'Roll (2000)
John Steinbeck: An American Author (1999)
Brian Wilson: A Beach Boy's Tale (1999)
The Hustons: Hollywood's Maverick Dynasty (1998)
Nat King Cole: Loved in Return (1998)
Sidney Poitier: The Defiant One (1997)