Pure Fucking Mayhem

Stefan Rydehed:
Pure Fucking Mayhem (Ruotsi, 2008)
80 min. – DVD – English. Ei suomenkielistä tekstitystä.
K-15

Pure Fucking Mayhem kertoo nimensä mukaisesti Mayhem-yhtyeen tarinan. Elokuva on perinpohjaisin dokumentti black metallin tärkeimmästä yhtyeestä. Ohjaaja Stefan Rydehed on onnistunut hankkimaan elokuvaansa runsaasti materiaalia yhtyeen uran varrelta, lisäksi hän on syvähaastatellut yhtyeen elossa olevia jäseniä.

Mayhemin tarina on eräs rockhistorian mielenkiintoisimmista. Yhtyeen vaikuttavimmat jäsentä jo ovat jättäneet tämän maailman taakseen, toisen heistä murhasi bändin lyhytaikainen basisti. Mayhemin historia on yhtä kuin Norjan black metal -skenen kehitystarina. Venomista ja Bathorysta innostuneet nuoret muusikot halusivat kehittää musiikistaan yhä pahempaa ja rankempaa. Yhtyeen ruotsalainen laulaja Dead hautasi esiintymisvaatteensa saadakseen niihin haudankatkua ja haisteli kuolleita eläimiä kesken esiintymisten tullakseen yhdeksi kuoleman kanssa. Lopulta Dead ampui itsensä. Kitaristi Øystein Aarseth eli Euronymos kuvasi kuollutta yhtyetoveriaan ja säilytti osia hänen kallostaan omiin tarkoituksiinsa. Kaksi vuotta myöhemmin Euronymos kohtasi loppunsa basisti Varg Vikernesin puukottaessa hänet. Legenda oli syntynyt.

Mayhemin tarina on hurja. Rydehedin dokumentissa yhtyeen historia paljastetaan kaunistelematta, mutta myös liioittelematta tapahtumien taustoja. Elokuva on karu, mutta ajatuksia herättävä. Heikkohermoisimpia suosittelemme jättämään elokuvan väliin.

Vasta valmistunut Pure Fucking Mayhem esitetään Rokumentissa maailman ensi-illassa.

Esityksessä paikalla elokuvan ohjaaja Stefan Rydehed vastaamassa yleisön kysymyksiin.