Punk - Tauti joka ei tapa

Jouko Aaltonen:
Punk – Tauti joka ei tapa (Suomi 2008)
93 min. – 35 mm – Finnish
Levittäjä: Sandrew Metronome

Ansioituneen dokumentaristin Jouko Aaltosen elokuva Punk – Tauti joka ei tapa on pitkä musiikkidokumentti, joka tarkastelee punkkia sekä musiikillisena että yhteiskunnallisena liikkeenä. Aaltonen kertoo suomalaisen punkin tarinaa, mutta elokuva ei ole vain nostalginen matka menneisyyteen. Elokuvassa Andy McCoyn, Pelle Miljoonan ja Eppu Normaalin edustama pioneerijoukko käy vuoropuhelua uuden vuosituhannen punksukupolven muusikoiden kanssa. Keskustelun aiheet ovat kuolemattomia: nuoruus, kapina, ideologia ja tietenkin arkkikysymys – onko punk kuollut?

Aaltonen lomittaa elokuvassaan tyylikkäästi historian ja nykyhetken kuvauksen. Elokuvan keskushahmoksi kohoaa tuoreen Akupunktio-bändin nuori rumpali ja ideologi Seve, jonka ajatukset vertautuvat suomipunkin alkutaipaleen muisteluun komeasti. Muisteluiden ohessa elokuvassa nähdään kiinnostavaa arkistomateriaalia punkin alkutaipaleelta ja kuullaan sekä vanhaa että uutta suomipunkkia. Punk - Tauti joka ei tapa on puhutteleva ja kiinnostava dokumenttielokuva suomalaisesta punkista, viihdyttäväkin, muttei hampaaton tai särmätön.

Ennen näytöstä salissa keskustelemassa ovat ohjaaja Jouko Aaltonen sekä Rokumentti-konsertissa esiintyvät suomipunkin legendat Pelle Miljoona ja Tumppi Varonen.

www.punktautijokaeitapa.fi

Traileri (YouTube)

Jouko Aaltonen

Jouko Aaltonen (s. 1956) on toiminut elokuva-alalla ohjaajana, tuottajana, leikkaajana ja käsikirjoittajana. Hän on valmistunut taideteollisesta korkeakoulusta ja tutkinut väitöskirjassaan dokumentin tekoprosessia. Aaltonen on myös toiminut opettajana ja kirjoittanut kirjan Käsikirjoittajan työkalut – Audiovisuaalisen käsikirjoittajan opas. Kirjassa kartoitetaan elokuvan tekemistä ensimmäisestä ideasta aina lopulliseen käsikirjoitukseen saakka. Kaksi vuotta sitten Aaltonen teki elokuvan Kenen joukoissa seisot. Elokuva käsittelee 1970-luvun vasemmistolaista laululiikettä. Elokuvan näki teattereissa yli 13 000 katsojaa, mikä on Suomessa kova saavutus dokumentaariselle elokuvalle. Rokumentissa nähtävä Punk – Tauti joka ei tapa, voitti Oulun musiikkivideofestivaalien kansainvälisen elokuvakilpailun MusiXinen pääpalkinnon. Elokuva oli ainut suomalainen kahdeksan kilpailijan joukossa. Tuomariston sanoin: "Ohjaaja tekee perusteellisella henkilökuvauksella intiimin ja rehellisen kunnianosoituksen vastakulttuurille."

Filmografia:
Punk - Tauti joka ei tapa (2008)
Kenen joukoissa seisot (2006)
Hengenpelastaja (2005)
Lähettiläät (2004)