Filmifriikki-näytös

Once Upon A Time In Norway

Pål Aasdal & Martin Ledang:
Once Upon A Time In Norway (Norja, 2008)
60 min. – DVD - Norway. Suomenkieliset tekstitykset.
K-18

Unholy shit! Lapsiuhreja, belsebubin palvontaa, maanalainen armeija valmiina tuhoamaan kristinusko maan päältä. Norjan black metal - skenen ympärillä pyörii mitä villimpiä huhuja ja tarinoita. Mitä Norjassa todella tapahtui? Kuka murhasi kenet ja miksi?

Once Upon A Time In Norway on tosi tarina Norjan black metal -skenestä ja etenkin sen suurimmasta kulttibändistä Mayhemistä. Dokumentti tutkii nykyisin jo maailmanlaajuiseksi paisunutta black metal -ilmiötä aivan uudella tavalla. Elokuva tuo tarkasti valittujen haastattelujen ja alkuperäisten kuvamateriaalien avulla esille totuuden myyttien takaa. Se ei mässäile shokeeraavilla elementeillä vaan näyttää 90-luvun alun Norjan todellisen tilanteen. Ääneen pääsevät mm. Mayhemin elossa olevat jäsenet, Troin "Darkthorne", Ted "Nocturno Culto" Skjellum sekä jopa pappi Rolf Rasmussen.

Dokumentin mielenkiintoisinta antia on selvitys Mayhemin kitaristin Oystein "Euronymous" Aarsethin murhasta. Syylliseksi tekoon Norjan oikeuslaitos löysi Burzum yhtyeestä tutun Varg Vikernesin. Haastatteluissa Mayhemin muut jäsenet valottavat Aarsethin persoonaa ja hänen elämäntarinaansa hyvin erilaisessa valossa kuin mihin myyttisissä tarinoissa on totuttu. Loppujen lopuksi ohjaajien keräämästä aineistosta sekä lukuisista haastatteluista koostuu monimutkainen palapeli, jonka viimeisen palan kukin katsoja saa itse asettaa paikoilleen.

Traileri (MySpace)

Once Upon a Time In Norwayn on tuottanut Grenzeløs Productions. Dokumentti on neljän ohjaajan yhteistyö, jossa jokainen ohjaajista on tuonut projektiin uuden, oman näkökulmansa. Ohjaajina toimivat Pål Aasdal, Martin Ledang, Olav Martinius Ilje Lien ja Oddbjorn Hofseth. Dokumentin käsikirjoituksen ovat laatineet Pål Aasdal ja Martin Ledang.