Photo: Larry Fink


Photo: Michael Snow


Photo: Ole Brask

My Name Is Albert Ayler

Kasper Collin:
My Name Is Albert Ayler (Sweden 2005)
Tuotanto / Production: Kasper Collin
79 min. – Beta – English. Ei suomenkielistä tekstitystä.

"One of the most starkly beautiful and moving documentaries ever made about a jazz musician." —Jazz Times

"Darkly beautiful ... brilliantly captures the disturbed essence of a brilliant but troubled man." —Time Out

"The quintessential portrait of an artist who was ahead of his time - and knew it" —SF Weekly

"Koskaan ei ole jazzissa kuultu niin puhdasta aggressiota" kirjoitti kriitikko John Litweiler tuoreesta free jazz muusikosta 1960-luvulla. Tuo muusikko oli Albert Ayler: saksofonisti, säveltäjä, profeetta ja marttyyri. Ayler vei musiikissaan kuuntelijat hysteerisen tunteellisuuden rajoille puhaltaessaan soittimestaan spirituaalista hurmosta, pelonsekaista kauhua ja syleilevää rakkautta. Levittäessään evankeliumiaan Ayler kohosi free jazz-liikkeen huipulle ja viimeistään mystinen kuolema muovasi hänestä kulttihahmon ja kuuman kuusikymmentäluvun ikonin.

Ruotsalaisen Kasper Collinin ylistetty dokumentti My Name Is Albert Ayler kertoo tarinan intohimoisen, musiikkinsa hullaantuneen taiteilijan elämästä. Tarina on jazzin vallankumouksellisten joukossa tuskallisen tuttu. Ayler löydettiin hukkuneena New Yorkin East Riverista vuonna 1970, vain kahdeksan vuotta ensilevytyksensä jälkeen. Kuoleman syy jäi selvittämättä, mutta poliisi epäili muusikon hukuttautuneen. Kiihkeä elämä ja hurja luovuus polttivat artistin kynttilää molemmista päistä. Lyhyen uransa aikana Ayler onnistui kuitenkin säveltämään kurjissa olosuhteissa musiikkia, joka viestii rauhasta, rakkaudesta ja veljeydestä.

Collinin hartaasti valmistelema dokumentti voitti MusiXine kilpailusarjan pääpalkinnon Oulun musiikkivideofestivaaleilla 2007. Elokuva on kaunis kuvaus Aylerin elämästä, luovuudesta ja ennen kaikkea musiikista. Jos olet pitänyt jazzia – etenkin free jazzia – käsittämättömänä äänimassana, anna tämän elokuvan avata mielesi.

www.mynameisalbertayler.com

Kasper Collin

My Name Is Albert Ayler on Kasper Collinin ensimmäinen ohjaustyö. Hän on työskennellyt elokuva- ja tv-tuotantojen parissa 1990-luvun puolivälistä saakka ja valmistunut Göteborgin yliopistosta pääaineenaan kulttuuri- ja elokuvatutkimus. Collin on perustanut oman tuotantoyhtiön nimeltä Kasper Collin Produktion, jossa hänellä on useita elokuvaprojekteja. Albert Aylerista kertovaa dokumenttia Collin teki yhteensä kahdeksan vuotta. Väsymätön tutkimustyö johti hänet Aylerin ruotsalaisten kollegoiden ja tyttöystävän kautta rapakon toiselle puolelle, jossa hän jäljitti Aylerin sikäläiset tuttavat ja heidän joukostaan rumpali Sunny Murrayn ja basisti Gary Peacockin. Lopulta Collin matkusti Clevelandiin, jossa hän etsi käsiinsä Aylerin veljen sekä 89-vuotiaan isän. Kaikesta aineistosta Collin lopulta muokkasi dokumenttielokuvan mestarinäytteen.