Musically Mad

Karl Folke:
Musically Mad (UK, 2008)
60min — DVD — English. English subtitles. Ei suomenkielistä tekstitystä.

Musically Mad tutustuttaa katsojan brittiläisen reggaekulttuurin selkärankaan, laulajiin ja äänimiehiin, joiden intohimo musiikkiin pitää yllä roots reggae-kulttuuria saarivaltakunnassa. Näiden innokkaiden ihmisten elämän päämäärä on tuoda syvimmät bassot, korkeimmat veisut ja massiivisimmat kaiuttimet kanssaeläjiensä iltoihin. Osalle kuulijoista sound systemit ovat uskonnollisia kokemuksia, joissa musiikki välittää viestin suuremmasta voimasta. Osalle tanssit ovat luonnollinen mahdollisuus kuunnella rakastamaansa musiikkia. Yhtä kaikki, sound systemit ovat olennainen ja alati kehittyvä osa reggaekulttuuria.

Sound systemit ovat toimineet levytetyn reggaen tärkeimpinä äänitorvina aina vaatimattomasta synnystään alkaen. Sound systemit koostuvat selektoreista eli levynvalikoijista ja mikrofonimiehistä jotka perinteisesti soittavat omilla PA-kalustoillaan äänilevyvalikoimiaan päälle puhuen ja laulaen. Kingstonin takapihoilta sound systemit levisivät karibialaisten siirtolaisten välityksellä maailmalle.

Tärkein satama maailmanvalloituksessa oli Lontoo, jossa syntyi vahva oma reggaekulttuuri paikallisten rockmuusikoiden innostuttua Jamaikan musiikista. Musically Madissa ääneen pääsevät tärkeimmät Briteissä vaikuttavat sound systemit. Elokuva on perinpohjainen katselmus mielenkiintoiseen kulttuuriin. Jos olet kiinnostunut reggaesta, tanssimisesta, klubeista taikka vaikka kotitekosten miksereiden taajuuksista niin suosittelemme, että löydät itsesi tästä näytöksestä.

www.musicallymad.com

Traileri (MySpace)

Karl Folke

Karl Folke kasvoi Uppsalassa, josta on hiljalleen tullut roots reggaen pääkaupunki Ruotsissa. Folke soitti 1990-luvulla rumpuja punkbändissä, jonka jäsenistä eräs oli innostunut reggaesta. Folke sanoo, että kun hän ensimmäisen kerran kuuli UK roots reggaeta, se tuntui hurjemmalta kuin hurjin punkkappale jonka hän tiesi. Mies tajusi, että todellinen voima tulee bassosta, eikä korkeilla äänillä kirkumisesta. Heräämisensä jälkeen Folke on kuvannut ja editoinnit skeittivideoita, lyhytelokuvia sekä animaatioita. Lopetettuaan lukion hän sai työpaikan televisioasemalta ja sanoo oppineensa taitonsa kovalla työllä hyvinkin erilaisissa ohjelmissa. Sittemmin Folke lopetti työnsä televisiossa ja aloitti puutarhurinopinnot, koska kyllästyi yhdeksän vuoden jälkeen koko televisioalaan. Musically Mad dokumentti on Folken mukaan pitänyt hänet kiinni luovassa työssä ilman, että taloudelliset voimat olisivat vaikuttaneet ja ohjailleet hänen työtään.