Maradona

Emir Kusturica:
Maradona (Spain / France, 2008)
90 min. – 35mm – English / Italy / Serbocroatia / Spain. Suomenkielinen tekstitys.
Levittäjä: Cinema Mondo

Diego Armando Maradona - maailman kuuluisin ja monien mielestä myös maailman paras jalkapalloilija. Pömppömahainen ja takatukkainen kokaiinin suurkuluttaja. Vasemmistolainen Fidel Castro-fani, jolle Britannia on kuin punainen vaate härälle. Egoisti. Supertähti jota palvotaan uskonnollisella hartaudella. Ja vielä kysytte miksi rockelokuvafestivaali esittää elokuvan urheilijasta!

Emir Kusturican elokuva Maradona on täyttä rock'n'rollia. Underground sekä Musta kissa, valkoinen kissa–elokuvien hillittömästä visuaalisuudesta, mahtavasta torvimusiikista ja loputtomasta hikoilusta tunnettu Kusturica panee reilusti persoonansa peliin kuvatessaan ystäväänsä Maradonaa. Kahden suuren egon yhteen saattaminen tuottaa holtittomasti etenevän, absurdin, mutta erittäin viihdyttävän dokumentin. Välillä katsoja ei tiedä kummasta elokuva kertoo, Kusturicasta vai Maradonasta, muttei sillä ole väliä yhteisten musiikkiesitysten, kömpelöiden animaatioiden, epäinhimillisen upeiden maalien ja elämää suurempien tarinoiden seuratessa toisiaan. Päädyttäessä Maradona-kirkon Maradona-aiheisiin häihin todellisuus on jo niin hämärtynyt, ettei voi tietää onko koko Maradonaa oikeasti olemassa.

Emir Kusturican dokumentin tunnelma vaihtelee hillittömästä koskettavaan ja takaisin. Ohjaajan mukaan Maradona on ensimmäinen elokuva, jossa Maradonan koko persoonallisuus pääsee esiin. Elokuvan musiikista vastaa Manu Chao sekä Kusturican poika Stribor.

Ensi-iltansa 21. marraskuuta Suomessa saava, Cannesissa ja Rakkautta ja Anarkiaa-elokuvafestivaaleilla loistanut elokuva esitetään Rokumentissa ennakkonäytöksenä.

Traileri (YouTube)

Emir Kusturica

Emir Kusturica (s. 1954) on valmistunut kuuluisasta Prahassa sijaitsevasta Academy of Performing Arts (FAMU) -elokuvakoulusta. Kusturica on syntyperältään serbialainen. Elokuvien lisäksi hän soittaa No Smoking Band-yhtyeessä. Hänen toinen elokuvansa, When Father Was Away on Business, voitti Cannesin kultaisen palmun ja sai ehdokkuuden parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarille. Toisen kultaisen palmun Kusturica voitti elokuvallaan Underground. 1990-luvun alussa hän kävi tekemässä Arizona Dream nimisen elokuvan Yhdysvalloissa. Elokuvan pääosaa esittää Johnny Depp. Nykyisin Kusturica asuu itse suunnittelemassaan kylässä, jonka nimi on Kustendorf. Kylä sijaitsee Serbiassa, lähellä Bosnian rajaa. Miehen omin sanoin: "I am finished with cities. I spent four years in New York, ten in Paris, and I was in Belgrade for a while. To me now they are just airports. Cities are humiliating places to live, particularly in this part of the world."

Valikoitu filmografia:
Maradona (2008)
Super 8 Stories (2001)
Black Cat, White Cat (1998)
Underground (1995)
Arizona Dream (1993)
Time of the Gypsies (1988)
When Father Was Away on Business (1985)
Do You Remember Dolly Bell? (1981)
Guernica (1978)