Johnny Cash's America

Morgan Neville & Robert Gordon:
Johnny Cash's America (USA, 2008)
88 min. – DVD – English. Ei suomenkielisiä tekstityksiä.

Johnny Cash's America on tuorein dokumentti miehestä mustissa. Elokuva sai maailman ensi-iltansa tämän vuoden Woodstock Film festivaaleilla ja saapuu tuoreeltaan Rokumenttiin jatkaen festivaalin ansiokasta countrytähtien esittelyä. Elokuvan ohjaajien Morgan Nevillen ja Robert Gordonin laaja tietopohja ja kokemus Pohjois-Amerikan populaarimusiikista takaavat erittäin informatiivisen, mutta samalla myös tunteita herättävän elokuvaelämyksen. Johnny Cashin, countrymusiikin suurimman ja komeimman, tarina kerrottiin jo loistavassa Walk the Line-elokuvassa. Johnny Cash's Americassa sukelletaan syvälle syvä-äänisen totuudenpuhujan sieluun ja paljastetaan millainen mies mustan puvun sisällä todella oli.

Countrylaulaja Johnny Cash menehtyi vuonna 2003 Nashvillessä värikkään ja vaiherikkaan elämän jälkeen. Miehen albumeita on myyty yli 90 miljoonaa kappaletta. Cash kuuluu sekä countryn, rock’n’rollin että lauluntekijöiden Hall of Fameen. Cash taisteli elämässään kristillisen vakaumuksen ja huumausaineiden kurimuksessa, mutta selviytyi taistelusta voittajana. Hän vietti useita öitä putkassa, mutta ei päätynyt koskaan tuomittuna vankilaan. Sen sijaan hän kävi esiintymässä muun muassa Folsomin ja San Quentinin rangaistuslaitoksissa. Näistä esityksistä taltioidut legendaariset äänitteet ovat jättäneet pysyvät jälkensä musiikin historiaan.

Johnny Cash's America-dokumentissa Cashin perheenjäsenet, ystävät sekä monet musiikilliset ja poliittiset merkkihenkilöt muistelevat miestä legendan takana ja yrittävät ymmärtää hänen ajatuksiaan ja motiiveitaan. Elokuvassa haastatellaan Al Gorea, Bob Dylania, Sheryl Crowta ja Snoop Doggia ja tiedustellaan heidän käsityksiään Cashin isänmaallisuudesta ja mielipiteistä. Johnny Cashin musiikin vaikutus Yhdysvaltojen kansalaisiin on ollut valtava. Man In Blackin musiikki on toiminut yhdistävänä tekijänä hyvin erilaisten ihmisryhmien välillä. Tämän hetken Yhdysvalloissa ei liene henkilöä, joka kykenisi liittämään kansan yhteen, kuten Cash teki.

Robert Gordon

Memphisissä asuva Robert Gordon on toiminut urallaan elokuvantekijänä sekä kirjailijana. Hänen kynästään on syntynyt muun muassa Can't Be Satisfied: The Life And Times Of Muddy Waters sekä It Came From Memphis, joka kertoo Memphisin alueen rikkaasta musiikista ja kulttuurista. Audiovisuaalisella puolella hän on tehnyt musiikkivideoita ja dokumentteja sekä teattereihin että televisioon. Hän on myös kirjoittanut episodin The Road To Memphis Martin Scorsesen seitsemänosaiseen The Blues-televisiosarjaan.

Filmografia:
Johnny Cash's America (2008)
Respect Yourself: The Stax Records Story (2007)
Shakespeare Was a Big George Jones Fan: 'Cowboy' Jack Clement's Home Movies (2005)
Muddy Waters Can't Be Satisfied (2003)


Morgan Neville

Morgan Neville (s. 1967) on kirjoittanut, ohjannut ja tuottanut elokuvia ja televisio-ohjelmia 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Hän on ollut yhdessä Robert Gordonin kanssa ehdolla Grammy Awardseissa sarjassa Best Long Form Music Video teoksella Muddy Waters Can't Be Satisfied. Hänen dokumenttinsa Shakespeare Was a Big George Jones Fan: 'Cowboy' Jack Clement's Home Movies on palkittu Nashville Film Festivaleilla.

Valikoitu filmografia:
Johnny Cash's America (2008)
Respect Yourself: The Stax Records Story (2007)
"Biography" (5 episodes, 2001-2006)
Shakespeare Was a Big George Jones Fan: 'Cowboy' Jack Clement's Home Movies (2005)
Muddy Waters Can't Be Satisfied (2003)
Sam Phillips: The Man Who Invented Rock'n'Roll (2000)
John Steinbeck: An American Author (1999)
Brian Wilson: A Beach Boy's Tale (1999)
The Hustons: Hollywood's Maverick Dynasty (1998)
Nat King Cole: Loved in Return (1998)
Sidney Poitier: The Defiant One (1997)