Instrument

Jem Cohen:
Instrument (Italy / USA 1999)
115 min. – Beta – English. Ei suomenkielistä tekstitystä.

Instrument on ohjaaja Jem Cohenin ja washingtonilaisen post-hardcorebändi Fugazin kymmenen vuoden ponnistelun lopputulos. Minor Threatista tutun Ian MacKayen luotsaamaa Fugazia pidetään nykyisen hardcoresta kehittyneen emon, screamon ynnä muun punkjohdannaisen räimeen edelläkävijänä. Nykivää särökitaraa ja tunteellista huutolaulua yhdistelevä musiikkilaji on nykysuosiostaan suuresti velkaa juuri Fugazille. Voi olla että Rokumentissa esiintyvän Disco Ensemblen musiikkikin kuulostaisi hyvin erilaiselta ilman washingtonilaisbändin vaikutusta. Instrument on seikkaperäisin läpikäynti Fugazin urasta. Elokuva sisältää konserttitaltiointeja, studiosessioita, kiertueita, harjoituksia sekä haastatteluja vuosien varrelta. Elokuvan DIY-henkisestä materiaalista paistaa läpi Fugazin ja Cohenin omat valinnat, joihin kenelläkään ”tuottajalla, stylistillä tai markkinamiehellä” ei ole ollut mitään sanomista.

Jem Cohen on tuntenut Fugazin jäsenet jo kouluajoilta ja kuvannut bändiä aivan alkuajoista lähtien tavalla tai toisella. Cohen kertoo itse, että hänen tavoitteena oli tuoda yhtyeen kulmikas dubrytmi osaksi dokumenttia. Elokuvassa monimuotoista kuvamateriaalia yhdistellään tavalla, joka vastaa musikaalista kokemusta mahdollisimman rehellisesti. Fugazin jäsenet olivat mukana dokumentin editoinnissa, joka kesti lähemmäs viisi vuotta, ja he tekivät jatkuvasti uutta äänimaisemaa pelkästään Instrumentia varten. Cohenin elokuva on periksi antamattomuuden ylistyslaulu, joka kiinnostaa taatusti kaikkia punkista ja hardcoresta innostuneita.

Jem Cohen

Jem Cohen syntyi Kabulissa vuonna 1962. Hänen isänsä oli miehen syntyessä töissä USA:n valtion viraston Afganistanin osastolla. Cohen valmistui 1984 Wesleyanin yliopistosta. Hän teki töitä kymmenen vuotta elokuva-alalla rekvisitöörinä ja lavastusosaston teknikkona. Cohenin mielestä suurin osa elokuvista, joissa hän työskenteli, oli pelkkää rahan tuhlausta. Myöhemmin Cohen on tehnyt musiikkivideoita ja useita musiikkidokumentteja. Hän on tehnyt yhteistyötä monien artistien kanssa, kuten Rokumentissa tutuksi tuleva Benjamin, R.E.M, Godspeed You Black Emperor! ja Patti Smith. Cohen on ohjannut, leikannut ja kuvannut useat omat työnsä. Cohen on myös tehnyt pitkän fiktioelokuvan nimeltä Chain, jonka ensi-ilta oli Berlin Film festivaaleilla 2004. Omiksi vaikuttajikseen elokuvan puolelta Cohen on nimennyt kolme ohjaajaa: John Cassavetes, Chris Marker ja Jean Vigo.

www.jemcohenfilms.com