Anita O'Day: The Life of a Jazz Singer

Robbie Cavolina & Ian McCrudden:
Anita O'Day: The Life of a Jazz Singer (USA 2007)
90 min. – Beta – English. Ei suomenkielistä tekstitystä.
Tuotanto: AOD Productions

Robbie Cavolinan ja Ian McCruddenin elokuva Anita O'Day: The Life of a Jazz Singer kertoo sydäntä kouraisevan tarinan valkoisesta naisesta, joka nousi suuruuteen tummien äänien hallitsemassa jazz-maailmassa. Anita O'Dayn ääni ja lavaolemus olivat jotain aivan käsittämätöntä. Savuinen kuiskaus – joka oli kuitenkin tarkka ja puhdas - yhdistyi rankan elämän tuomaan varmuuteen ja asenteeseen. O'Day oli naimisissa neljästi, istui vankilassa, kärsi alkoholismista ja heroiiniriippuvuudesta ja otti vastaan koko muusikon rankan todellisuuden peräytymättä tuumaakaan. Hän todella eli laulunsa, jotka kertoivat sydänsuruista ja epäonnesta. Rankka elämä ei kuitenkaan lannistanut laulajaa. O'Day ei jäänyt vellomaan itsesäälissä, vaan käänsi vastoinkäymiset voitoksi. Hän levytti ja kiersi esiintymässä ympäri maailmaa seitsemän vuosikymmenen ajan.

Anita O'Dayn elämäntarinassa on tekemisen mallia nykypäivän diivoille Amy Winehousista Duffyyn. Cavolinan ja McCruddenin hienon elokuvan herkullisin hetki löytyy vuoden 1958 Newport Jazz Festivalin legendaariselta keikalta, missä niin bändi kuin yleisökin ovat voimattomia tämän suuren naisen suuren äänen edessä. Tuo ääni pysäyttää sydämesi. Ja äänen taustalla oleva elämäntarina särkee sen.

www.anitaoday.com/documentary.html

Traileri (YouTube)

Näytöksen alussa esitetään Bittersweet-yhtyeen uusi video GoGo. Laulu kuullaan Markku Pölösen uudessa Ralliraita-elokuvassa, jonka näyttelijät vilahtavat myös videolla.

Robbie Cavolina

Robbie Cavolina tapasi Anita O'Dayn ensimmäisen kerran vuonna 1992 ja heistä tuli ystäviä. Seitsemän vuotta myöhemmin Cavolina sai Anitan managerilta tiedon, että elokuvaoikeudet Anitan tarinaan olivat saatavilla. Stanley Kramer oli aikaisemmin suunnitellut elokuvaa Anitan elämästä, mutta luopunut myöhemmin ideasta. Cavolina myi koko omaisuutensa hankkiakseen oikeudet itselleen. Kun Ian McCrudden tuli vuosia myöhemmin mukaan kuvioihin, kehotti hän Cavolinaa tekemään dokumentin fiktioelokuvan sijaan. Cavolina, McCrudden ja Melissa Davis perustivat AOL productions-tuotantoyhtiön projektia varten. Cavolina on voittanut Grammyn Joni Mitchellin Turbulent Indigo -albumin visuaalisesta suunnittelusta. Hän on opiskellut maalausta, kuvanveistoa ja valokuvausta. Cavolina on myös opiskellut näyttelemistä Lesley Kahnin johdolla ja perustanut independent-musiikkiin keskittyvän KAYO Stereophonics -tuotantoyhtiön.


Ian McCrudden

Ian McCrudden (s. 1971) opiskeli Stanfordin yliopistossa kirjoittamista ja ohjaamista. Jo opiskeluaikoina hänelle myönnettiin Golden Medal -palkinto. McCrudden on ohjannut, kirjoittanut ja tuottanut useita elokuvia sekä kirjoittanut näytelmiä Yhdysvalloissa ja sen ulkopuolella. Hän on myös osallistunut elokuviensa musiikin kokoamiseen. Työn kautta McCrudden alkoi kiinnostua myös musiikin tekemisestä ja hänen ensimmäinen albuminsa Start Over julkaistiinkin vuonna 2007 KAYO Stereophonicsin kautta.