UFOs and Paranormal Phenomena - Encounter of the Fifth Kind

Juhan af Grann: UFOs and Paranormal Phenomena - Encounter of the Fifth Kind

Juhan af Grann:
UFOs and Paranormal Phenomena - Encounter of the Fifth Kind (Suomi, 1994)
2 × 60 min. • Tekstitys suomeksi
Teema: Maailma ei ole totta

Grannin viisiosaisen tv-sarjan kahdessa ensimmäisessä osassa keskitytään muukalaisiin. Akuutimpien maahanmuuttokysymysten keskellä voi unohtua, että tulijoita on kauempaakin, eivätkä kaikki tule puhtaat jauhot pussissaan. Silvottu karja, abduktiot ja kohduista viedyt sikiöt ovat kauhistuttaneet vuosikymmeniä. Miksi muukalaisten vierailut salataan? Liikkuuko keskuudessamme alien-hybridejä? Totuus on tuolla ulkona, ja vastuu jää katsojalle.

Grannin visiot ovat inspiroineet myös suomiräppiä; Jodarokin ja Jontin kulttikokoonpano Uuden ajan avaruususkonto ruotii ufokokemuksia osuvasti: €Abduktio siellä, abduktio täällä, hämmentäviä havaintoja säällä ku säällä. Ihan liian monii, et ne kaikki ois paskaa, totuus ehkä bizarrimpi ku osais olettaakaan.€

Juhan af Grannin nimi yhdistetään useimmiten ensimmäisenä ufoihin, vaikka vuosikymmenten ura elokuvaohjaajana, tuottajana ja käsikirjoittajana sisältää dokumenttielokuvia laidasta laitaan. Käsittelyssä ovat olleet muun muassa Urho Kekkonen, Toisen maailmansodan tapahtumat sekä vankien olosuhteet.

90-luvulla tuotannon keskiössä olivat ufot ja paranormaalit ilmiöt, mikä oli Suomessa ennenkuulumatonta. Dokumenteissa esitetyt asiat, uudenlainen dramatisointi ja nopea leikkaustyyli saivat monien päät sekaisin, ja kotimaan media nappasi Grannin silmätikukseen. Ulkomailla vastaanotto oli avoimempaa; dokumentit saivat suosiota festivaaleilla ja voittivat palkintoja.

Rokumentissa nähdään Juhan af Grannin 90-luvun tuotantoa kahden näytöksen verran.


« takaisin